Potrivit unui studiu realizat de organizația „Salvați Copiii” România, aproape jumătate dintre copii petrec peste șase ore pe zi în mediul digital, majoritatea acestui timp fiind dedicată utilizării rețelelor sociale. Acolo, copiii se confruntă frecvent cu presiune, suprastimulare și chiar respingere. Un sondaj „Salvați Copiii” a evidențiat faptul că adolescenții percep social-media ca un instrument de validare a valorilor și intereselor lor, influența creatorilor de conținut și a influencerilor fiind tot mai puternică.
În ciuda acestor beneficii, experții avertizează că expunerea excesivă în mediul online creează o hiper-stimulare emoțională la care copiii nu sunt pregătiți să facă față. Aceștia pot resimți un sentiment de inadecvare, invizibilitate sau marginalizare, accentuat de violența din mediul online și de imaginea „perfectă” proiectată de alții.
Mai mult, copiii pot ajunge pe platformele sociale în grupuri sau comunități toxice, extremiste, ori în cercuri formate în jurul influencerilor iresponsabili, unde părinții nu au acces. Acest lucru le oferă o falsă senzație de apartenență și îi transformă în victime vulnerabile. Specialiștii subliniază că utilizarea rețelelor de socializare la o vârstă prea fragedă poate afecta negativ dezvoltarea psihică a copiilor. De asemenea, validarea pe care o primesc în mediul online este fragilă și trecătoare, bazată pe interacțiuni condiționate, care nu reflectă identitatea autentică a copilului cu toate vulnerabilitățile, emoțiile și curiozitățile sale.