Împăratul Traian, cuceritorul Daciei, este considerat unul dintre cei mai buni lideri ai Imperiului Roman. În timpul stăpânirii sale, imperiul și-a atins apogeul puterii militare și politice.
A fost inclus de autorii latini într-o categorie selectă a celor cinci împărați buni, primind și supranumele – încă din timpul vieții – de Optimus Princeps, adică cel mai bun principe. Traian era un militar sobru, dar care în viața particulară se lăsa prins în mrejele celor trei plăceri deosebite ale sale: iubirea băieților, vinul și gladiatorii.
Perioada în care Traian a domnit (98-117) a reprezentat momentul de maximă putere si expansiune teritoriala a imperiului roman. Senatul i-a acordat titlul Optimus Princeps (Cel mai bun dintre principi) în 114 și a creat o tradiție în a adresa următorilor împărați urarea: „Să fii mai fericit decât Augustus și mai bun decât Traian!”
Proiecte edilitare impresionante ale Antichităţii, printre care se află Forumul lui Traian şi Columna lui Traian, capodoperele din Roma ale arhitectului Apollodor din Damasc au fost ridicate în vremea împăratului Traian.
Pe teritoriul nostru, ruinele oraşului antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi monumentul de la Adamclisi amintesc de Traian.
Una dintre construcţiile cele mai impresionante ale vremii sale a fost podul peste Dunăre, unic la vremea sa. „Minunate sunt şi celelalte construcţii ale lui Traian, dar acesta este mai presus de toate acelea. Stâlpii, din piatră în patru muchii, sunt în număr de douăzeci; înălţimea este de o sută cincizeci de picioare, în afară de temelie, iar lăţimea de şaizeci. Ei se află, unul faţă de altul, la o distanţă de o sută şaptezeci de picioare şi sînt uniţi printr-o boltă”, relata Dio Cassius.