vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareLacul din Ianculești funcționează fără licență de acvacultură

Lacul din Ianculești funcționează fără licență de acvacultură

Administrația Locală din municipiul Carei a preluat în martie 2012,  administrarea luciul de apă de la Ianculești. Nici până la ora actuală nu are licență de acvacultură care să permită desfășurarea în cadru legal a activităților de pescuit recreativ. În baza unui regulament afișat la intrare, pescarii pot păstra captura în baza unei taxe de zi achitate către paznici.

Ședința  Consiliului Local Carei din martie 2012 a consemnat la final preluarea în administrare de către Consiliul Local  Carei a luciului de apă de la Ianculești, conform celor mentionate la acea dată.

Tot atunci, primarul Kovacs a afirmt că „Să nu facem prea mult caz de acest proiect. Viceprimarul și cei doi consilieri ( n.r. – Leitner Robert și Brem Arpad) se vor ocupa de administrarea proprietății de la Ianculești.

Până la acea dată, lacul a fost în administrarea AVPS Carei care a efectuat lucrari de întreținere și amenajare inclusiv la un drum de acces.

După preluare, zona ce include lacul a fost subiectul unor discuții controversate legate de modalitatea de administrare precum și de extindere fără a dispune însă de autorizații conform legilor în vigoare. Astfel, înăltarea digului duce la diminuarea pășunii sătenilor, fără ca cei abilitați a urmări acest aspect să ia vreo măsură. Nici apariția unei fundații construite pe terenul din imediata apropiere a lacului direct pe pășune fără a exista autorizație de construcție nu a suscitat interesul autorităților care aplică însă amenzi în altă parte pentru astfel de situații. Mai ales că terenul face parte din pășunea comunală ,categorie de teren ce intră sub incidența OUG 34/2013.

De administrarea lacului Ianculești se ocupă Kiss Dejo, angajat ca cititor de contoare la APASERV, împreună cu consilierul UDMR Leitner Robert. Kiss Dejo este angajat cu normă intreagă la Apaserv SA iar cu Primăria Carei are încheiat un Contract de prestări servicii.

Potrivit celor declarate de Leitner Robert,”avem autorizație de la Apele Române pentru activitățile de la lacul Ianculețti, eu asa știu că se ocupă o persoană din primărie de aceasta am fost chiar eu cu cei de la Apele Române pentru a vedea situația de la dig”.

Deși consilierul Leitner a afirmat că există toate autorizațiile pentru activitățile de la balta Ianculești, reprezentantul ANPA în teritoriu nu confirmă  spusele consilierului.

Potrivit acestuia ,”Primăria Carei nu a  solicitat obținerea licenței de acvacultură pentru acest luciu de apă. Conform OUG 23/2008 aprobata prin Legea nr. 317 din 13 octombrie 2009 art. 23 alin.3, practicarea pescuitului recreativ/ sportiv se face pe baza licenței de acvacultură emisă de catre Agentia  Națională  pentru Pescuit si Acvacultură”.

Chiar de la intrare se poate citi regulamentul potrivit căruia în baza taxei de 40 de lei pe zi se pot reține crapi, pești răpitori sau caras. Taxa este identică și pentru locuitorii satului Ianculești pe raza căruia este și luciul de apă, deși nea’ Ghiță afirmă că “e singurul loc unde nu se face diferențiere. În Tiream taxa pentru săteni fiind de doar 10 lei pe zi iar în apropiere de Marghita e de 20 de lei”.

Activitatea de pescuit  de la lacul Ianculești a  generat în 2013 venituri de peste 100.000 de RON (1 miliard de lei vechi) în 2013. Potrivit acestuia,”o parte din această sumă a fost reinvestită în repopularea heleșteului cu pești cumpărați, 17 mii lei au fost alocați  pentru închirierea compactorului de la Schlakter, o alta parte a fost cheltuită  cu plata angajaților adică administratorul Kiss Dezso și doi paznici”.   Cei doi paznici ai heleșteului au în dotare cântare și case de marcat, pe care le și folosesc din când în când.

Suprafața luciului de apă de la Ianculesti apare în Cartea Alba ca având 2 ha, ajungând ca la ora actuală să fie de 5,5 ha ,conform ultimului ortofotoplan.

Conform legislației în vigoare, reglementată de Ordonanța de Urgență 23 din 2008, L 317, din 13 octombrie 2009, art 23 aliniat 3, pescuitul sportiv și recreativ, se face pe baza licenței de acvacultură emisă de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Conform datelor furnizate de reprezentanții ANPA , în județul Satu Mare doar amenajarile piscicole de la Turulung, Bercu Nou, Călinești și Moftin dețin licență de acvacultură.

Pescuitul Sportiv si Comercial din România este reglementat de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură – ANPA. Aceasta are patru mari filiale: Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania. Agenția este direct subordonata Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice. Agenția are ca atribut principal elaborarea strategiei naționale și a reglementărilor specifice în domeniul pescuitului, acvaculturii, organizării pieței produselor pescărești, precum și controlul aplicării și respectării acestora. De asemenea, Agenția are responsabilitatea pentru definirea și implementarea politicii referitoare la conservarea și administrarea resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale, la acvacultură, la procesarea și organizarea pieței produselor pescărești. Nici o activitate comercială, care implică produse pescărești nu se poate desfășura fără acordul și avizul Agenției.

Daniela Ciută

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente