29.8 C
New York City
duminică, iunie 26, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareLista consilierilor județeni și ce alianțe se vor forma pentru a obține...

Lista consilierilor județeni și ce alianțe se vor forma pentru a obține majoități

consiliul-judetean

UDMR a obținut 13 mandate, PSD – 9, PNL – 7 și ALDE – 4.

Consilierii UDMR sunt: Pataki Csaba, Kaiser Ștefan, Nagy Szabolcs, Balogh Sandor, Kovacs Mate, Riedl Rudolf, Pacz Camelia Maria, Gindele Emeric, Veron Andrei Ștefan, Bartos Vartolomeu, Erdei Robert Gyula, Seer Iuliu, Kereskenyi Alexandru.

Consilierii PSD sunt: Octavian Petric, Vasile Pașca, Vasile Ciocan, Gheorghe Marincaș, Oliviu Buzgău, Ciprian Ardelean, Simion Ardelean (ales primar în Homoroade, va fi înlocuit cu supleantul), Alexandru Horvat, Gheorghe Ciocan. Primul supleant este Rodica Maxi. Rămâne de văzut dacă deputatul Petric va renunța la funcția din parlament pentru Consiliul Județean, în caz contrar în locul său urmând să fie propus Ioan Pop.

Consilierii PNL sunt: Romeo Nicoară, Adrian Cozma, Virgil Enătescu, Alexandru Panea, Ioan Rus, Ileana Blidar, Carmen Maria Dobra. În cazul în care Romeo Nicoară nu renunță la funcția de deputat, locul său în Consiliul Județean va fi ocupat de Ioan Belbe.

Consilierii ALDE sunt: Adrian Ștef, Joszef Pinter, Dăliana Lazăr și Claudiu Sulea.

Distribuire acestor mandate a fost făcută de către Biroul Electoral Județean pe baza listelor depuse de partide. Nu este exclus ca, asemenea alegerilor anterioare, să se ducă negocieri între partide sau în interiorul partidelor pentru a fi validați ca și consilieri candidați care sunt pe lista supleantă.

Calculele matermatice arată că pentru formarea unei majorități simple este nevoie de 17 voturi, iar pentru o majoritate de două treimi este nevoie de 22 voturi. În aceste condiții, cea mai confortabilă alianță, cel puțin matematic vorbind, ar fi UDMR-PSD, care ar aduna 22 de voturi și ar putea trece fără probleme orice proiecte de hotărâri. În ultimele mandate PSD și UDMR au guvernat împreună și s-au înțeles bine la Satu Mare.

O altă variantă posibilă ar fi UDMR-PNL-ALDE, însă este greu de crezut că ALDE și PNL vor sta la o masă, în condițiile în care și Tăriceanu a recomandat astăzi să nu se încheie astfel de alianțe.

De remarcat este faptul că pentru a crea o majoritate simplă, UDMR poate încheia alianțe cu orice partid, și să-și negocieze cu restul formațiunilor susținerea pentur proiectele ce necesită două treimi. Astfel, ar fi posibil să avem alianță UDMR-PNL, cu cel puțin un vicepreședinte liberal, sau UDMR-ALDE, cu un vicepreședinte, posibil tot Adrian Ștef. Rămâne de văzut dacă persoanele respective vor accepta posturile.

O altă posibilă variantă ar fi încheierea unei alianțe între PSD-PNL-ALDE, dar acest lucru este și mai greu posibil, orgoliile dintre reprezentanții partidelor românești fiind foarte mari.

Negocierile de la județ depind foarte mult și de cele de la municipiu. Un lucru este însă aproape cert, Pataki Csaba va fi președinte al Consiliului Județean. El va fi cel care, cel mai probabil, va decide cu cine se va alia UDMR.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente