joi, aprilie 25, 2024
Acasăinterviu JurnalINTERVIU. B-Robo Team: ''Munca în echipă şi cooperarea stau la baza oricărui...

INTERVIU. B-Robo Team: ”Munca în echipă şi cooperarea stau la baza oricărui proiect de robotică” | FOTO VIDEO

B-Robo Team – echipă care participă la Competiția BRD FIRST® Tech Challenge, din sezonul 2, inițial compusă din elevi ai Colegiului Tehnologic ”Ion I.C. Brătianu”din Satu Mare, actualmente componența echipei cuprinde elevi de la diferite licee/colegii sătmărene, având aceeași pasiune, comună, robotica.

Pentru inceput ce ne puteti spune despre B-Robo-Team, Skystone?

B-Robo Team, adică the Best Robo Team!

În fiecare an, echipele înscrise participa la o competiție pentru care proiectează, construiesc, testează și programează roboți autonomi și conduși de operatori care trebuie sa îndeplinească o serie de sarcini. În fiecare sezon, tema competiției se schimbă.

În SEZONUL 4, 2019-2020-SKYSTONE prezentat de Qualcomm® al competiției BRD First Tech Challange Romania scopul jocului este acela de a atinge un scor mai mare decât Alianța opusă, localizând și transportând Stone-uri și Skystone-uri din Loading Zone în Building Zone și construirea celui mai înalt Skyscraper , respective amplasarea Capstone-ului pe Skyscraper. Jocul este jucat în două perioade distincte: Autonomă și Controlată de driveri.

Cum a luat nastere proiectul si care sunt membrii echipei?

Echipa Liceului Tehnologic „Ion I. C. Brătianu” s-a înscris în programul național de robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania organizat de Asociatia Nație Prin Educație, prima dată în sezonul #2, anul școlar 2017/2018.

Acest program de robotică este destinat elevilor din clasele de liceu IX-XII, pasionați de disclipine din zona educației STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică).

Echipa a primit de la organizatori un kit de robotică de bază, o trusă de unelte ajutătoare și o imprimantă 3D.

Execuția robotului este o provocare care îi inspiră pe elevi să lucreze interdisciplinar. Alături de finalizarea robotului, echipa are de pregătit materiale de comunicare și de prezentare și un caiet tehnic în care este redată evoluția proiectului. Toate aceste activități, precum și participarea la Demo-uri, competițiile regionale sau la cea națională sunt posibile printr-un plan strategic, plan de marketing și management, având în vedere faptul că trebuie să avem un buget propriu, să ne autofinanțăm.

În fiecare an componența echipei se schimbă, deoarece unii elevi,absolvenți ai liceului nu mai pot participa la competiție, iar alții noi, le iau locul. Echipa are membri elevi și mentori. Promotorul acestei echipe, mentorul nostru, prof. Horea Adrian Jurge, a reunit cei mai buni elevi de la trei licee/colegii sătmărene, conștient fiind, în urma experienței anterioare, că o echipă performantă are nevoie de membrii pricepuți în diferite domenii, respectiv mecatronică, informatică/programare, marketing, promovare și relații cu publicul/comunicare.

Ce este un robot in viziunea unui inginer?

Roboții sunt actuali și de viitor. Din ce în ce mai mult au pătruns roboții în viața noastră cotidiană, începând de la banalul robot de bucătărie, până la roboți care asistați de specialiști din domeniul medicinei, sunt capabili să efectueze operații. Mulți elevi sunt pasionați de domeniul tehnicii, în special de roboți, iar dacă privim în perspectivă, roboții sunt și vor fi de un real folos omenirii. Pentru un inginer, un robot ar trebui să fie pasiune și profesie.

De ce roboții?

Pentru că roboţii încurajează elevii să gândească creativ, să analizeze situaţii şi să folosească gândirea critică în rezolvarea problemelor din lumea reală. Munca în echipă şi cooperarea stau la baza oricărui proiect de robotică. Am învățat lucrând împreună anii trecuți, că este acceptabil să comitem erori, mai ales dacă acest lucru conduce la găsirea unor soluţii mai bune și astfel, ne-am adaptat, am citit, am căutat informații, ne-am consultat între noi și cu alte persoane și am reușit! Am reușit să ne autodepășim, să facem ceva ce nu am fi crezut că e posibil acceptând provocarea BRD First Tech Challange din fiecare sezon.

La ce concursuri ati participat pana in prezent si ce planuri de viitor aveti?

Așa cum am mai precizat, suntem înscriși în Competiția BRD First Tech Challange din sezonul 2, anul trecut a avut loc sezonul 3, iar acum participăm la al 4-lea sezon. În primul an al participării noastre, la etapa regională a competiției ne-am clasat pe locul 3 și astfel ne-am clasificat pentru etapa națională, care în fiecare an se desfășoară la București. În sezonul 3, am participat la un Demo la Cluj și la etapa regională, care a avut loc tot la Cluj, în altă perioadă, iar parcursul nostru s-a oprit aici, din cauza situației financiare. A susține echipa finaciar e o sarcină dificilă, cu atât mai mult pentru cei care sunt mai departe de București (locul de desfășurare al competiției naționale), având în vedere costurile ridicate pentru transport, masă, cazare pentru perioada concursului. Ne dorim ca în acest an să putem participa și la etapa națională.

În sezonul 3 al competiției regionale, am obținut premiul 3 la secțiunea Design Award.

 Care sunt provocarile pentru anul viitor?

Să proiectăm și construim un robot care să îndeplinească sarcinile competiției, noi pentru fiecare sezon. Să ne atingem obiectivele propuse din punct de vedere al strategiei de marketing și management și să participăm la demo-urile organizate , competiția regională și cea națională. Să lucrăm eficient împreună, să ne dezvoltăm noi competențe în domniul roboticii și nu numai, să cunoaștem persoane noi și să ne facem prieteni, să dobândim experiență , să fim cei mai buni, Best Robo Team!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente