Ministerul Apărării Naționale desfășoară prin Biroul informare-recrutare al Centrului militar județean Satu Mare, activitatea de recrutare a tinerilor – băieți și fete, în vederea școlarizării în instituțiile militare de învățământ. În acest an, au fost suplimentate cifrele de școlarizare în toate instituțiile de învățământ militar din cadrul Ministerul Apărării Naționale, iar atât fetele cât și băieții concură pe același număr de locuri.
Avantajele urmării cursurilor unei instituții militare de învățământ sunt multiple. Pe toată durata pregătirii se oferă GRATUIT școlarizare, cazare, echipament, hrană și asistență medicală, acces la baze sportive, biblioteci, laboratoare și multe alte facilități. Activitățile școlare, dar și cele extracurriculare, oferă elevilor reale condiții de dezvoltare din toate punctele de vedere, într-un mediu adecvat, dar și perspectiva unei cariere în cadrul Ministerului Apărării Naționale.
La absolvirea formelor de învățământ postliceal și universitar, militarii beneficiază de un loc de muncă sigur, un venit bun și alte avantaje materiale sau financiare care îți asigură un trai decent, o profesie respectată în societate, șansa la o carieră de succes cu posibilități de promovare și afirmare pe criterii de performanță.
Pentru anul de învățământ 2018/2019, Ministerul Apărării Naționale vine în întâmpinarea tinerilor din municipiul și județul Satu Mare cu o ofertă educațională generoasă:
* 480 locuri pentru învățământul liceal militar, alcătuit din 4 Colegii Naționale Militare:
1. Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza, județul Prahova – 120 locuri;
2. Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia, județul Alba- 120 locuri;
3. Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava- 120 locuri;
4. Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova, județul Dolj- 120 locuri.
Se primesc candidați care sunt înmatriculați în clasa a VIII-a, care fac dovada promovării evaluării/ testelor naționale și care nu depășesc vârsta de 16 ani în cursul acestui an.
Termenul limită de depunere a dosarului este 03.04.2018.
* 1008 locuri pentru învățământul universitar militar de formare a ofițerilor alcătuit din:
1. Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu – 334 locuri;
2. Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Brașov – 146 locuri;
3. Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Constanța – 84 locuri;
4. Academia Tehnică Militară, București – 245 locuri;
5. Institutul Medico – Militar, București – 88 locuri
(și Târgu Mureș) – 90 locuri;
6. Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, București – 21 locuri
Se primesc candidați cu diplomă de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a și care au vârsta până în 26 de ani/ 24 de ani pentru aviație-naviganți, împliniți în cursul acestui an.
Termenul limită de depunere a dosarului este 03.04.2018.
* 659 locuri pentru învățământul postliceal militar de formare a maiștrilor militari, alcătuit din 3 școli militare:
1. Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Pitești – 323 locuri;
2. Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”, Sat Boboc, jud. Buzău – 226 locuri;
3. Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale “Amiral Ion Murgescu”, Constanța – 110 locuri.
Se primesc candidați cu diplomă de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a și care au vârsta până în 28 de ani împliniți în cursul acestui an.
Termenul limită de depunere a dosarului este 02.05.2018.
Durata studiilor – 2 ani.
* 392 locuri pentru învățământul postliceal militar de formare a subofițerilor, alcătuit din 2 școli militare:
1. Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Pitești – 327 locuri;
2. Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”, Sat Boboc, jud. Buzău – 65 locuri.
Se primesc candidați cu diplomă de bacalaureat sau care sunt în clasa a XII-a și care au vârsta până în 35 de ani împliniți în cursul acestui an.
Termenul limită de depunere a dosarului este 02.05.2018.
Durata studiilor – 1 an.
Învățământul militar este învățământ de stat, vocațional, gratuit, parte integrantă a sistemului național de învățământ.
Pentru a participa la concursul de admitere în instituțiile militare de învățământ, candidații vor parcurge următoarele etape:
– prezentarea pentru luarea în evidență la sediul Biroului informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Satu Mare;
– efectuarea unui examen medical (gratuit) la Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca. Examenul medical se va efectua până la data limită de întocmire a dosarului.
– definitivarea dosarului de candidat, la sediul Biroului informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Satu Mare;
– susținerea probelor de selecție (evaluarea psihologică și de evaluarea aptitudinilor fizice), la Centrul Zonal de Selecție și Orientare – Câmpulung Moldovenesc;
– participarea la concursul de admitere în instituția militară de învățământ.
ARMATA oferă ceea ce-și dorește orice tânăr aflat în momentul crucial, al alegerii drumului în viață, respectiv: educație gratuită, o bună pregătire profesională, un loc de muncă la finalizarea studiilor, posibilitatea de afirmare și construirea unei cariere, un trai decent garantat de un venit sigur și atractiv.
Pentru candidații domiciliați în județul Satu Mare activitatea de recrutare se desfășoară la sediul Biroului informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Satu Mare, situat în localitatea Satu Mare, strada Petöfi Sandor, nr. 47, în zilele de luni, miercuri, joi și vineri între orele 08.30 – 16.30, marți între orele 10.30 – 18.30, iar informații suplimentare se pot obține la telefoanele: 0261/717123 sau 0261/716513 int. 129,130.
Detalii suplimentare se găsesc și pe internet, pe site–ul oficial al Ministerului Apărării Naționale, la adresa www.mapn.ro sau www.recrutare.mapn.ro.