joi, martie 28, 2024
AcasăLocaleNationaleMAI: Doar o treime din banii publici sunt cheltuiți în mod transparent

MAI: Doar o treime din banii publici sunt cheltuiți în mod transparent

Doar o treime din banii publici cheltuiti anual de autoritătile centrale si locale sunt investiti în mod trasparent, in urma unor contracte atribuite prin Sistemului Electronic de Achizitii Publice, potrivit Strategiei Nationale de Ordine Publica 2015 – 2020, supusă dezbaterii publice pe site-ul MAI.

La capitolul “Coruptie”, specialiștii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) mentionează că membrii grupărilor de criminalitate organizată au un interes permanent pentru coruperea functionarilor publici de la toate nivelurile.

“Acesta reprezintă un aspect extrem de sensibil pentru România, mai ales din perspectiva monitorizării atente a Uniunii Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) “, se arată in documentul suspus dezbaterii publice.

Conform MAI, ultimele studii de specialitate au concluzionat că piata achizitiilor publice din România nu s-a dovedit a fi competitivă si transparentă.

In acest sens, potrivit Strategiei de Ordine Publica, “au fost cheltuite peste 10 miliarde euro anual pe contracte de achizitii publice atribuite prin intermediul Sistemului Electronic de Achizitii (SEAP), însă aceasta suma nu reprezintă decât a treia parte din valoarea estimata a fi contractată anual de autoritătile publice centrale si locale pentru achizitii de bunuri, servicii sau lucrări prin alte mijloace decât cele electronice autentice”.

În municipiul Carei, situația este de mult scăpată de sub control. Proiectele europene câștigate au fost realizate mai mult sau mai puțin cu materialele cuprinse în lista aprobată la finanțare, cazul modernizării aleilor centrale sau Teatrul Municipal.  În cazul Centrului Social, reabilitat prin proiectul  denumit  Reintegrarea vechii cazărmi prin înființarea Centrului  Social Carei, cu o valoare  totală de  8.578.370,00 lei din care valoarea  nerambursabilă este de  6.801.956,00 lei, Manager de proiect , Veress Toma, destinatia acestuia a fost parțial schimbată. Astfel, aici au fost trimise jumătate dintre serviciile din cadrul Primăriei Carei,cele care nu au tangență cu activitățile sociale, precum Biroul Agricol, Serviciul de Taxe și impozite, Starea civilă și Sala de cununii, Registrul Comerțului, Spațiul Locativ sau Biroul de patrimoniu. La peoiectul pentru Centrul Social amintit, recepția a fost semnată în septembrie dar lucrările efective nu au fost finalizate iar  în unele săli pereții sunt plini de igrasie, apărută peste zugrăveala proaspătă.

Funcționarii publici din cadrul primăriei Carei nu au depus niciodată la vedere vreo Declarație de Avere, pe site-ul oficial al  Primăriei Carei. Salariile unora dintre aceștia , depășesc  nivelul salariilor  miniștrilor din cabinetul Ponta. Nici modalitatea originală de mărire a salariilor din primaria Carei , înainte de tăierile prognozate ale cabinetului Boc, nu au suscitat interesul structurilor de control , deși aceste au fost mărite peste noapte (  o noapte dintre anii 2009 și 2010)  și  cu 300%.  Ce primărie se mai poate lăuda cu salar de încadrare la angajați de peste 8.000 lei adică opt mii lei noi , cu salar mediu lunar la angajații din aparatul propriu de 968 euro( evident, echivalentul) sau cu un primar fără bunuri în proprietate dar cu reținere pe salar din 2008 pentru datoriile mari la bugetul de stat?

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente