joi, iunie 20, 2024
AcasăLocaleInternationaleMandela împlinește 95 de ani în spital, dar se simte mai bine

Mandela împlinește 95 de ani în spital, dar se simte mai bine

mandela1Nelson Mandela împlinește joi vârsta de 95 de ani, în a șasea săptămână de când este spitalizat la Pretoria, însă una dintre fiicele sale a anunțat că fostul președinte înregistrează progrese uimitoare, în contextul în care se spunea că ar fi pe moarte.

În contextul în care lumea se pregătește să îi aducă un omagiu prin acțiuni de caritate cu ocazia „Mandela Day”, președintele american Barack Obama a salutat „exemplul său extraordinar de curaj, blândețe și umilință”.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius s-a”asociat acestui omagiu, mondial, unanim, în favoarea acestui bărbat care a redat poporului sud-african libertatea și demnitatea”.

Fiica sa Zindzi a declarat miercuri pentru postul Sky News că tatăl său „face progrese remarcabile” și „se uită la televizor, cu căști”.

Eroul luptei împotriva apartheidului își recunoaște vizitatorii și este capabil să comunice. „Reacționează foarte bine (…) prin privire. Uneori ridică mâna ca și cum vrea să ne strângă mâna”, a declarat ea, după ce l-a vizitat miercuri.

Aceste vești bune apar în urma unei lungi perioade de neliniște care a urmat spitalizării lui Mandela, pe 8 iunie, pentru o gravă infecție pulmonară.

„A existat un moment în care am fost cu toții foarte anxioși și îngrijorați și eram pregătiți pentru ceea ce este cel mai rău”, a declarat Zindzi.”Însă el continuă să ne uimească zilnic”, a adăugat ea.

Soția sa, Graça Machel, care se află alături de el zi și noapte, s-a declarat vineri „un pic mai puțin îngrijorată” decât cu o săptămână înainte.

Mandela s-a căsătorit cu ea, a treia căsătorie a acestuia, când a împlinit vârsta de 80 de ani, iar cuplul sărbătorește joi 15 ani de căsătorie.

În acest context, o emoție marchează ziua omagierierii sale, instituite în Africa de Sud în 2009.

„Am decis această zi în onoarea lui Madiba (numele de clan al lui Mandela), cu scopul de a inspira pe fiecare dintre noi să acționeze în mod personal și să schimbe lumea în mai bine”, a declarat Jacob Zuma.

Pe 18 iulie 2010, ONU a decretat o „Mandela Day”, în care fiecare cetățean al lumii este îndemnat să consacre în mod simbolic 67 de minute unei activități în serviciul colectivității, în memoria celor 67 de ani pe care Mandela i-a dedicat luptei sale pentru egalitate.

„Astăzi (joi), toate gândurile noastre se îndreaptă spre bogata moștenire pe care ne-o lasă, nouă, sud-africanilor, dar și lumii”, a adăugat Zuma. „Transformați fiecare zi într-o Mandela Day”, a îndemnat el.

În Africa de Sud, o asociație a unor motocicliști va curăța străzi, voluntari vor zugrăvi școli, copii în întreaga țară urmau să cânte „La mulți ani!” la ora locală 8.00 (9.00, ora României), iar fiecare bărbat sau femeie se va implica într-o activitate de caritate.

Însă aniversarea este marcată, totodată, în mod neplăcut, de o ceartă în familie, etalată public. Familia l-a dat în judecată pe cel mai mare dintre nepoții săi, pentru că a mutat în satul său, fără autorizație, mormintele a trei copii decedați ai lui Mandela.

„Era ceva ce nu vream să vedem etalat în public”, a declarat o nepoată a eroului național, Ndileka, într-un interviu publicat miercuri de BBC. „Însă, pentru că suntem ceea ce suntem, acest lucru ajunge în spațiul public”, a adăugat ea.

„Nu spun că nu voi ierta niciodată, dar (…) doare în continuare”, a declarat ea.

Cu toate acestea, Mandela Day nu este o zi mai puțin importantă pentru toți sud-africanii. Președintele Zuma, în numele reconcilierii între rase, promovată de Mandela, se pregătea să prezideze o instalare în locuințe sociale a unor albi săraci.

În lume, câteva celebrități vor reprezenta un ecou al sud-africanilor.

„Voi dona 67 de minute din timpul meu pentru a face lumea un loc mai bun”, a declarat miliardarul britanic Richard Branson, proprietarul mărcii Virgin.

Mandela, încarcerat timp de 27 de ani de către regimul segregaționist de apartheid, a ieșit din închisoare fără să spună vreun cuvânt de răzbunare. Eliberat în 1990, el a negociat cu puterea din perioada respectivă o tranzițioe către democrație. Ales președinte, în 1994, el nu a căutat vreodată să umilească sau defavorizeze comunitatea albă, îndemnând, din contră, în permanență, la reconciliere.

„Niciodată anterior în istorie, o ființă umană nu a fost atât de universal recunoscută drept o încarnare a mărinimiei”, a declarat despre el fostul episcop anglican Desmond Tutu, și el laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pentru rezistența față de apartheid.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente