vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareMarea Britanie părăsește Uniunea Europeană. Ce se întâmplă cu românii de acolo?

Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană. Ce se întâmplă cu românii de acolo?

Mai sunt câteva ore până când britanicii părăsesc Uniunea Europeană. În această seară drapelele Uniunii Europene vor fi coborâte de pe toate clădirile oficiale, iar accesul britanicilor la circuitul de comunicare diplomatică europeană va fi blocat.

Londra va marca momentul printr-o numărătoare inversă cu ajutorul unui cronometru proiectat pe clădirea din 10 Downing Street, toate clădirile guvernamentale vor fi luminate, iar drapelurile Regatului Unit vor flutura în Piața Parlamentului.

Marea Britanie este prima ţară care se retrage din blocul comunitar. Odată cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populaţia Uniunii Europene se va reduce până la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scădea cu 5,5%, conform Rompres, care citează Reuters.

Totul a început pe 23 iunie 2016, când cetăţenii britanici s-au exprimat prin vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

La 29 martie 2017, premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Ce drepturi vor avea românii din UK după Brexit

Concret, românii care vor să trăiască în Marea Britanie sunt încurajați să aplice pentru statutul de rezident sau pre-rezident, în condițiile în care țara va ieși din Uniunea Europeană la sfârșitul lunii.
Potrivit informațiilor deținute de ambasada României, cel puțin 437.000 de români aplicaseră până la sfârșitul anului trecut și nu sunt cunoscute până în prezent situații în care aceștia să fi fost refuzați, a declarat ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, într-un interviu pentru RRA. „În ceea ce privește şederea în Marea Britanie, respectiv beneficiile – dreptul la muncă, dreptul la asistență socială – eu îi încurajez pe toți cei care doresc să se stabilească aici să aplice la statutul de “settled status” sau “pre-settled status”. Ca să fiu mai în clar pentru ascultători: e un nou tip de rezidență. Statutul de rezident ‘settled’ se aplică celor care au deja o vechime de şedere în Marea Britanie de cinci ani, în vreme ce statutul de pre-rezident se aplică celor care nu au împlinit încă acești cinci ani şi care, după ce vor avea cinci ani de şedere în Marea Britanie, vor putea aplica și ei la statututul de rezident”, a spus Mihalache.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente