Acasă Locale Stiri Satu Mare Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană. Ce se întâmplă cu românii de acolo?

Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană. Ce se întâmplă cu românii de acolo?

Mai sunt câteva ore până când britanicii părăsesc Uniunea Europeană. În această seară drapelele Uniunii Europene vor fi coborâte de pe toate clădirile oficiale, iar accesul britanicilor la circuitul de comunicare diplomatică europeană va fi blocat.

Londra va marca momentul printr-o numărătoare inversă cu ajutorul unui cronometru proiectat pe clădirea din 10 Downing Street, toate clădirile guvernamentale vor fi luminate, iar drapelurile Regatului Unit vor flutura în Piața Parlamentului.

Marea Britanie este prima ţară care se retrage din blocul comunitar. Odată cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populaţia Uniunii Europene se va reduce până la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scădea cu 5,5%, conform Rompres, care citează Reuters.

Totul a început pe 23 iunie 2016, când cetăţenii britanici s-au exprimat prin vot în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

La 29 martie 2017, premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Ce drepturi vor avea românii din UK după Brexit

Concret, românii care vor să trăiască în Marea Britanie sunt încurajați să aplice pentru statutul de rezident sau pre-rezident, în condițiile în care țara va ieși din Uniunea Europeană la sfârșitul lunii.
Potrivit informațiilor deținute de ambasada României, cel puțin 437.000 de români aplicaseră până la sfârșitul anului trecut și nu sunt cunoscute până în prezent situații în care aceștia să fi fost refuzați, a declarat ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, într-un interviu pentru RRA. „În ceea ce privește şederea în Marea Britanie, respectiv beneficiile – dreptul la muncă, dreptul la asistență socială – eu îi încurajez pe toți cei care doresc să se stabilească aici să aplice la statutul de “settled status” sau “pre-settled status”. Ca să fiu mai în clar pentru ascultători: e un nou tip de rezidență. Statutul de rezident ‘settled’ se aplică celor care au deja o vechime de şedere în Marea Britanie de cinci ani, în vreme ce statutul de pre-rezident se aplică celor care nu au împlinit încă acești cinci ani şi care, după ce vor avea cinci ani de şedere în Marea Britanie, vor putea aplica și ei la statututul de rezident”, a spus Mihalache.

- Advertisment -

Cele mai populare

Munții Șureanu-Fundătura Ponorului

Nu-i ușor de ajuns în Fundătura Ponorului, colțul de rai din Munții Șureanu. Ai nevoie de entuziasm, de răbdare, dar și de...

PNL, USR sau PSD?

Sănătatea în programele de guvernare: PNL promite investiții masive, PSD vrea dezvoltarea rețelei de centre comunitare, iar USR plănuiește liberalizarea sistemului de...

Studenți voluntari în lupta cu Covid-19

Primele ordine de repartizare a studenţilor voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie, responsabile în continuarea îngrijirilor medicale...

Călătoria cu avionul, doar pentru cei vaccinați anti-covid

În viitor, companiile aeriene vor permite accesul la zborurile internaționale doar pasagerilor care au fost vaccinați împotriva Covid-19, conform declaratiilor șefului companiei...

Comentarii recente