luni, mai 12, 2025
AcasăsusMarele Proroc Ilie , profetul trimis de Dumnezeu pe pământ

Marele Proroc Ilie , profetul trimis de Dumnezeu pe pământ

Marele Proroc Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai importanţi profeţi ai Vechiului Testament, fiind venerat de creştini deoarece a fost binecuvântat de Divinitate cu misiunea de-a aduce ploaia pe pământ. În fiecare an, pe 20 iulie, creştinii ortodocşi sărbătoresc ridicarea la cer a Sfântului Ilie Tesviteanul, slujitor devotat al Divinităţii, cel care prin activitatea sa misionară a readus poporul lui Israel întru credinţă şi ascultare.

S-a născut cu peste 800 de ani înaintea lui Iisus Hristos, iar momentul venirii sale pe lume a reprezentat un semn că a fost ales de Dumnezeu pentru a-i fi propovăduitor.

În tradiţia creştină,se spune că tatăl copilului a văzut cum pruncul nou-născut Ilie era învelit în haine de foc şi hrănit cu flăcări de bărbaţi înveşmântaţi în alb. Acele văpaie de foc reprezintă simbolul credinţei puternice cu care prorocul a apărat cuvântul Tatălui Atotputernic de-a lungul timpului.

La rugăciunile Sfântului Ilie, asupra poporului evreu s-a abătut o secetă de durată, râurile au secat, recoltele s-au uscat, iar o mare parte din populaţie, animalele domestice şi cele sălbatice au pierit din cauza lipsei de hrană şi de apă. Văzând puterea lui Dumnezeu, necredincioşii au recunoscut învăţătura divină şi s-au căit, întorcându-se la cele sfinte.

Având o inimă caldă şi iertătoare, Marele Proroc Ilie nu i-a pedepsit pe cei nevinovaţi pe timpul secetei, iar un caz doveditor este văduva săracă din Sidon. Aceasta i-a oferit găzduire în umila sa casă şi l-a ospătat cu ultima sa pâine.

Obiceiuri și superstiții de Sfântul Ilie

Se spune că Sfântul Ilie ar fi fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. Rugându-se, Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor. Dumnezeu i-a ascultat rugile și i-a dăruit un car tras de cai albi și l-a făcut puternic şi biruitor în fața diavolului, potrivit site-ului traditii-superstitii.ro.

Se mai spune că dacă va ploua în ziua Sfântului Ilie, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă.

Tradiția mai spune că, abia din ziua Sfântului Ilie se pot mânca nuci și mere. Iar cine consumă mere mai devreme de acea zi de sărbătoare, va atrage grindină asupra pomilor și pune în primejdie recoltele.

Cei de la sate obișnuiesc să poarte ramuri de salcie ca să fie păziți de trăsnete.

În unele regiuni din țară, oamenii se feresc să plece la drum de ziua Sfântului Ilie, pentru a nu fi loviți de fulgere.

Se mai crede că în ziua Sfântului Ilie, vrăjitoarele încep să culeagă ierburi pentru farmece. Plantele au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare