vineri, octombrie 11, 2024
AcasăsusMedicii de la Harvard dezvăluie cum putem susține imunitatea celor mici. Fără...

Medicii de la Harvard dezvăluie cum putem susține imunitatea celor mici. Fără vreun medicament minune!

Există vreo soluție miraculoasă pentru a întări sistemul imunitar al copiilor? Medicii de la Harvard Medical School spun că există 6 lucruri pe care părinții le pot face pentru a menține organismul celor mici cât mai sănătos. Nu este nimic spectaculos, ci mai degrabă plictisitor și de lungă durată.

Mulți părinți caută o pilulă minune pe care să le-o dea copiilor astfel încât să nu mai răcească. Căutarea pare mai asiduă odată cu intrarea în colectivitate, când virozele produc ruperi de ritm consistente și dese în viața școlară, de familie și profesională. Vestea proastă este că nu există vreun supliment alimentar sau vreun medicament care să fie administrat și, dintr-o dată, copilul să fie invincibil în fața virusurilor și bacteriilor.

Medicul Claire McCarthy explică în publicația Harvard Health Publishing că există șase lucruri pe care părinții le pot face pentru copiii lor astfel încât să le întărească sistemul imunitar. Este o muncă pe termen lung, care implică multă răbdare și consecvență

  1. Alimentația sănătoasă

Un copil ar trebui să consume zilnic cinci porții de fructe și legume, iar o porție ar trebui să ocupe jumătate de farfurie. Meniul celui mic ar trebui să mai includă cereale integrale și proteine ​​slabe, lactate sau o altă sursă de calciu și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiurile vegetale.

Așa cum sunt alimente recomandate sunt și unele pe care ar trebui să le evite toată famila, nu doar copilul. Orice este procesat sau conține zahăr și grăsimi nesănătoase ar trebui consumat foarte rar sau deloc. Nu înseamnă că nu puteți să vă răsfățați cu o prăjitură sau o înghețată. Trebuie doar să fie excepția, nu regula.

Există multe suplimente care pretind că întăresc sistemul imunitar. În timp ce lumea științifică încă discută despre beneficiile lor reale, trebuie să știi că niciunul dintre ei nu înlocuiește o dietă sănătoasă. Dacă ai un copil care refuză legumele și fructele sau are o dieta limitata, îi poți oferi multivitamine potrivit medicului Claire McCarthy. Oricum, este importantă o discuție cu medicul copilului înainte de lua această decizie.

2. Somul suficient

Copii au nevoie de somn suficient pentru a se putea dezvolta corect. Cantitatea de somn diferă în funcție de etapa de viață în care se află, dar și de programul lor. Poți încuraja un somn sănătos limitând accesul la ecrane. Dispozitivele ar trebui să fie închise cu o oră sau două înainte de culcare și, de preferință, să nu fie în dormitor noaptea.

Atunci când merg la grădiniță sau creșă copiii nu se odihnesc la fel de bine sau deloc din cauza surescitării produse de toate activitățile pe care le fac acolo. Verifică de fiecare dată dacă a dormit la prânz și, dacă nu, încearcă să îl culci cât mai devreme pentru a acoperi necesarul de ore de somn. Un bebeluș trebuie să doarmă aproximativ 16 ore, un copil cu vârsta între 2 și 4 ani 11-14 ore, un preșcolar cu vârsta între 4 și 6 ani aproximativ 10-13 ore.

3. Activitate fizică constantă

Exercițiile fizice ajută la menținerea sănătății. Copiii ar trebui să fie activi minimum o oră pe zi. „Activ” nu trebuie să însemne practicarea unui sport sau mersul la sală, ci poate fi joaca afară cu prietenii sau o plimbare în aer liber. Dacă ai un copil care practică un sport de performanță, asigură-te că se odihnește suficient și că mănâncă corect.

4. Gestionarea stresului

Chiar și copiii se stresează și acest lucru îi face să fie mai predispuși la infecții. Petreceți timp împreună toți membrii familiei și comunicați astfel încât cei mici să fie deschiși să îți povestească ceea ce îi îngrijorează. 

5. Asigură-te că este la zi cu schema de vaccinare

Chiar dacă există vaccinuri pentru multe aceste boli, unele incluse în Planul Național de Vaccinare iar altele opționale (cum este vaccinul antigripal sau cel împotriva varicelei), ele nu asigură o protecție 100% împotriva îmbolnăvirii. Sunt însă extrem de eficiente în reducerea riscului de infecție și în prevenirea complicațiilor grave asociate cu bolile pentru care sunt administrate.

Majoritatea vaccinurilor au o eficacitate de 85-99% în prevenirea bolilor pentru care sunt concepute. (De exemplu, vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) are o eficacitate de aproximativ 97% după administrarea celor două doze.) În unele cazuri, chiar dacă un copil vaccinat se îmbolnăvește, simptomele vor fi, de obicei, mai puțin severe decât dacă nu ar fi fost vaccinat. Pentru alte boli, cum sunt de exemplu scarlatina sau boala gură-mână-picior, nu există vaccinuri.

6. Respectați regulile de igienă

Nu doar copilul tău trebuie să respecte regulile de igienă, ci toți membrii familiei. Spălatul pe mâini este cea mai simplă și mai eficientă metodă de a vă proteja de boli nedorite. E obigatorie spălarea cu apă și săpun înainte de masă și după folosirea toaletei, pentru a reduce riscul de răspândire a microbilor. Dacă cineva din familie este bolnav, va trebui să dezinfectați suprafețele chiar mai mult decât de obicei și să spălați prosoapele și lenjeria de pat la 65°C.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare