vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleNationaleMilioane de români ar putea ieși la pensie cu 10 ani mai...

Milioane de români ar putea ieși la pensie cu 10 ani mai devreme

Românii care au lucrat în condiţii speciale de muncă, în general cei care şi-au pus într-un anumit mod viaţa sau sănătatea în pericol, s-ar putea pensiona mai devreme dacă noul proiect legislativ pus miercuri în dezbatere la Senat.
Deputaţii PSD şi ALDE care au venit cu noua propunere legislativă o motivează plecând de la cazul angajaţilor din Complexul Energetic Oltenia, unde, în urma analizelor au fost depistaţi angajaţi cu valori crescute ale glicemiei, hipertensiunii arteriale şi cardiopatii ischemice.
Astfel, angajaţi precum minerii sau cei din alte ramuri ale industriei se încadrează în categoriile speciale, care ar putea ieşi mai repede la pensie.
Măsura, în expunerea de motive a propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sugerează majorarea perioadei suplimentare care se adaugă la vechime în muncă sau la vechimea în serviciu, de la 3 luni la 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite.
Prin urmare, o persoană care a lucrat timp de 30 de ani în condiţii deosebite se va putea beneficia cu 10 ani mai devreme, în timp ce pe legislaţia actuală, cineva care a lucrat timp de 35 de ani în condiţii deosebite se poate pensiona doar cu 8 ani mai devreme.

Vârsta de pensionare la poliţişti şi militari ar putea crește

Un senator social-democrat vrea să îi scoată la pensie mai târziu pe poliţişti şi militari, adică să crească limita de vârstă de la 45 la 50 de ani. O să avem poliţişti bătrâni şi gardieni de penitenciare obosiţi, dacă se întâmplă aşa, prevăd sindicaliştii din domeniu.
În Belgia, Franţa şi Germania, cadrele militare ies la pensie cel mai devreme la 52 de ani. Cu acest argument, plus lipsa de personal de la noi, senatorul social-democrat Liviu Brăiloiu propune ca militarii si politistii sa lucreze mai mult.
„Nu este normal ca un personal civil să iasă la pensie la 62-65 de ani şi personalul militar la 38-40. Înteleg, sunt condiţii grele de muncă, dar şi în viaţa civilă sunt sectoare de activitate cu condiţii mult mai grele”, spune deputatul PSD.
Vestea i-a necăjit şi mai mult pe poliţişti şi gardienii de la penitenciare. Zilele trecute au protestat în faţa parlamentului ca să afle senatorii şi deputaţii că sunt nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă. Acum, adaugă pe lista şi creşterea vârstei de pensionare. Supăraţi, îi acuză pe politicieni că nu ştiu cât de grea şi solicitantă este munca din apărare.
Sorin Dumitrașcu, expert penitenciare: „Nu putem să lucrăm în cârje, să ne ducem cu bătrâni să asigurăm ordinea publică, nu putem să ne ducem cu bătrâni care să lucreze într-un penitenciar.”
Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor: „Era necesară o discuție cu noi, cu sindicatele, pentru că ei nu înțeleg sistemul, sau măcar să negociem.”
În sprijinul ideii de a creşte vârsta de pensionare pentru poliţişti şi militari, senatorul PSD care propune legea, adaugă şi compensaţii: două procente în plus la pensie, pentru fiecare an lucrat suplimentar.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente