Acasă Economico-social Munca de acasă transformă piaţa birourilor şi pune presiune pe mariile companii

Munca de acasă transformă piaţa birourilor şi pune presiune pe mariile companii

Munca de acasă transformă piaţa birourilor şi pune presiune atât pe companii, care au închiriat birouri în care angajaţii nu vor mai ajunge decât ocazional, cât şi pe dezvoltatori, în condiţiile în care piaţa subînchirierilor creşte rapid şi pune presiune pe spaţiile în construcţie.

Marile companii, cele cu peste 1.000 de angajaţi, tot mai des căutau să închirieze proiecte de birouri dedicate, unde să fie singurii chiriaşi.

Printre companiile care s-au mutat sau au parafat astfel de contracte se numără Groupe Renault România (47.500 mp), Microsoft România (23.500 mp), ING Tech (13.000 mp) sau BCR (20.000 mp în The Bridge 1 şi 14.000 mp în Bucahrest Business Garden, ambele în zona Orhideea).

Cea de-a doua miză o reprezintă spaţiile subînchiriate de birouri, spaţii care au lansat în piaţă 50.000 mp până la nivelul lunii octombrie a acestui an, conform consultanţilor imobiliari.

La un an de când Groupe Renault s-a mutat în noul sediu de 47.500 mp de birouri închiriat pe 11 ani, francezii au decis să subînchirieze o parte din spaţii în condiţiile în care sunt mulţi angajaţi care lucrează şvor lucra în continuare de acasă, sau vor veni la birou numai prin rotaţie.

Cei de la Microsoft au anunţat oficial că de acum înainte vor miza pe flexibilitate şi pe munca de acasă. În România Microsoft a semnat pentru 23.500 mp de birouri în clădirile Campus 6.2 şi 6.3 din proiectul construit de Skanska lângă Politehnică. Oficialii Microsoft România au subliniat că în acest context, contractul va merge mai departe şi nu sunt anunţate modificări.

Adoptarea lucrului la distanţă reprezintă noua normă pe piaţa muncii pentru majoritatea companiilor în contextul generat de criza coronavirusului, astfel că peste 53% dintre acestea au implementat deja o politică în acest sens, iar din restul de 47%, mai mult de jumătate anticipează că vor îmbunătăţi sau implementa o politică de muncă de la distanţă până la finalul anului 2020, potrivit datelor unui sondaj realizat de PwC în rândul a peste 300 de companii la nivel global.

„Lucrul la distanţă a devenit o parte esenţială a noii normalităţi, companiile fiind forţate în multe cazuri să se adapteze pentru a-şi putea continua activitatea“, spune Daniel Anghel, partener, liderul serviciilor fiscale şi juridice la PwC România. El apreciază că temerile iniţiale că productivitatea muncii va scădea au fost infirmate după primele luni de pandemie, însă rămâne de văzut dacă tendinţa se păstrează pe termen mediu şi lung.

- Advertisment -

Cele mai populare

Oradea ,Baia Mare si Sălaj se află în scenariu roșu

Oradea şi alte şapte localităţi din judeţul Bihor au depășit pragul de incidenţă de 3 la mie infectări, astfel că școlile vor...

Echipă și haită

Între luminoasa solidaritate de echipă și înnegurata cârdășie de haită există un abis pe care nici un fel de argumentație de pragmatism...

Lege în SUA care va permite vaccinarea copiilor mai mari de 11 ani, fără acordul părinților

Pe 7 octombrie 2020, în timpul unei întâlniri virtuale programate în grabă, patru membri ai Consiliului Districtului Columbia, SUA, care alcătuiau Comitetul...

Italia, protestează violent

Proteste de stradă în Torino și Milano din cauza noilor măsuri antipandemice! Acestea s-au transformat în confruntări cu poliția și atacuri violente...

Comentarii recente