Acasă Locale Stiri Satu Mare Municipiul Carei va avea capelă mortuară la standarde europene

Municipiul Carei va avea capelă mortuară la standarde europene

capela-mortuara-11

În curtea  Bisericii Greco-catolice ,,Sf. Apostol Andrei” din Carei  prinde contur  o capelă mortuară la standarde europene, care va fi dată în folosință, cel mai probabil, în cursul anului viitor.

În 1994 a fost sfințită de PS Vasile Hossu, Episcop Greco-Catolic de Oradea, piatra de temelie și locul actualei biserici , sub păstorirea părintelui paroh Gheorghe Opriș, care a turnat fundația actualei biserici greco-catolice  din Carei.

În anul 1997, Parohia va fi preluată de Preacucernicul Părinte Protopop  Radu Dan Filip, care va ridica pereții și va pune acoperișul în anul 2000, continuând lucrările în vederea finalizării construcției bisericii.

Construcția bisericii greco-catolice „Sf. Apostol Andrei” din Carei, a fost finalizată în anul 2005, la 12 ani de la demararea lucrărilor. Începând cu 2005 se oficiază Sf. Liturghie în noua biserică, care poartă hramul Sf. Apostol Andrei.

Biserica a fost ridicată cu sprijinul financiar al credincioșilor din oraș și cu ajutorul donațiilor și sponsorizărilor din străinătate, obținute datorită eforturilor PS Vasile, PS Virgil, preot-vicar general Iosif Săbău și a vicarului foraneu pr. Radu Filip.

În 2010 a avut loc ceremonialul sfințirii bisericii, oficiat de un sobor de preoți în frunte cu Prea Sfinția Sa Virgil Bercea, episcopul de Oradea și a fost reînființat Vicariatul de Carei iar  părintele protopop Radu Filip a devenit  vicar foraneu, adică locțiitorul episcopului în teritoriu.

Stilul arhitectonic este unul  romanic, iar  interiorul este realizat din piatră sculptată,  altarul , capitelurile,încadramentele toate fiind din piatră. Iconostasul este adaptat și el ritului bizantin.

Pe iconostas este amplasată o placă din piatră dedicată surorilor din Congregația Isus-Maria din Lyon care au desfășurat o bogată activitate pastorală, pedagogică și socială în Parohia  Greco-Catolică Carei în perioada 1997-2006. Acestea sunt sora Letitia Esplau din Spania, sora Agnes Maria Schwarzler din Austria, sora Monique Bolzet din Franța, sora Augustine Mattos din India, sora Caterina Medrano din Bolivia și sora Susan Foukx din Anglia.
Anul acesta, la statuia Maicii Sfinte din fața Bisericii Greco-Catolice ,,Sf. Andrei” a fost amplasată placa comemorativă a poetului și protopopului  greco-catolic, George Marchis(1836 – 1884).

Prima capelă mortuară la standarde înalte
Noua capelă care este în curs de  construcție în curtea  Bisericii Greco Catolice ,,Sf. Andrei” de pe strada Ignișului din Carei se vrea a fi un punct de cotitură pentru construcția acestui tip de  clădiri cu această destinație. Pr. protopop Radu Filip  ne  poartă  prin tot șantierul deschis în partea dreaptă a curții bisericii.

- Advertisment -

Cele mai populare

„Nimănui cu nimic nu fiţi datori, decât cu iubirea unuia faţă de altul”

Fii blând și bun cu toți, ne îndeamnă Părintele Serghie, că toți sunt în nevoi, bolnavi cu toții. Nu-i nimeni sănătos la suflet....

Este oficial.Biden,rămâne câștigător

Administrația Serviciilor Generale cea care are un rol cheie în confirmarea oficială a victoriei în scrutinul prezidenţial, l-a informat pe președintele ales...

Postul alimentar:recomandări și rețete

Postul alimentar, în toate civilizațiile și religiile, a fost implementat cu valențe curative nu numai în ceea ce privește corpul, dar și...

Adrian Cozma: Vom dezvolta Satu Mare cu bani europeni!

Nu mai are nimeni nicio îndoială că utilizarea cu eficiență a banilor europeni e cheia și drumul spre o dezvoltare mai rapidă...

Comentarii recente