joi, mai 2, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareMuzica si voie buna la Festivalul Folcloric Sambra Oilor | galerie foto

Muzica si voie buna la Festivalul Folcloric Sambra Oilor | galerie foto

bsambra-oilor-2016-adrian-bilanici-foto 222

Festivalul Tradițional Folcloric „Sâmbra Oilor” reprezintă cea mai mare serbare câmpenească legată de ocupația tradițională a păstoritului, serbare ce se desfășoară anual în luna mai și simbolizează venirea primăverii și ieșirea oilor la păscut.

Cu această ocazie, sate întregi pornesc spre Dealul Huta unde, de veacuri, în fiecare primăvară se adună oșenii pentru a sărbători „Sâmbra Oilor” un străvechi obicei al ciobanilor, ce marchează plecarea turmelor la munte.

După numeroase activități practice (închiderea țarinelor, construirea sau repararea stânilor, înțărcatul mieilor, tunsul oilor și berbecilor) și juridice (asocierea proprietarilor de oi pentru formarea stânei, însemnarea oilor, angajarea ciobanilor, plata pășunatului, etc.), la „Sâmbra Oilor” se măsura și se cresta pe răbojul de lemn laptele de la oile fiecărui sâmbraș după care se calcula cantitatea de brânză cuvenită la spargerea stânei (Alesul, Rascolul).

bsambra-oilor-2016-adrian-bilanici-foto 206Pentru a obține o cantitate de lapte cât mai mare la „măsurișul” oilor, proprietarii își pășunau și păzeau ei oile în noptea premergătoare sâmbrei. Din primul lapte al stânei se prepară un caș care se împărțea între proprietarii oilor.

La sărbătoarea oșenilor a participat și președintele PSD de la nivel național, Liviu Dragnea, europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu, deputatul social-democrat Octavian Petric, președintele Consiliului județean Adrian Ștef, prefectul Radu Bud, subprefectul Altfatter Tamas, senatorul Pataki Csaba, primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, primarul municipiului Satu Mare Dorel Coica, viceprimarul Radu Roca, deputatul PNL de Țara Oașului Andreea Paul, deputatul liberal Romeo Nicoară și alti lideri politici, candidați la alegerile locale.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului de Stat, făcând să răsune dealurile de la Huta Certeze. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că vine cu drag în județul Satu Mare și Țara Oașului.

„Vin tot timpul cu drag aproape ca acasă. În Satu Mare am prieteni foarte buni, nu numai Tavi Petric care e președintele organizației, prietenul meu bun, dar și colegi primari și prieteni de partid, foarte mulți oameni. Am pus umărul cât am putut la dezvoltarea acestui județ și sunt foarte mulțumit că în multe părți din județ, aproape în tot județul se simte, încep să se dezvolte proiectele, multe lucrări sunt finalizate. Vin cu drag aici pentru că Satu Mare este o zonă în care trăiesc niște oameni minunați și orice mică contribuție pe care o poți avea îți dă foarte multă satisfacție”, a declarat Dragnea.

bsambra-oilor-2016-adrian-bilanici-foto 087În luarea de cuvânt, primarul Aurelia Fedorca a subliniat că sunt șase decenii de când an de an, oamenii se întâlnesc la Huta Certeze, la Sâmbra Oilor „îmbrăcați în frumosul nostru port tradițional. Este un port pe care dumneavoastră îl purtați cu mândrie și este un semn că nu doar ne conservăm și ne păstrăm tradițiile ci le promovăm cu respect”.

„Am dezvoltat județul Satu Mare în acești patru ani și vreau să vă spun, nu doar am susținut evenimentele culturale ci și am dezvoltat și Țara Oașului. Nu pot să nu mulțumesc celor care ne-au sprijinit. Domnule vicepriministru, domnule Dragnea, vă mulțumesc pentru ce ați făcut pentru județul Satu Mare, pentru faptul că ați atras investiții, ne-ați ajutat să ne dezvoltăm. Oșenii sunt oameni care au înțeles că bunăstarea vine prin muncă și dacă sunt plecați afară la muncă, ei se întorc înapoi pentru că în momentul în care merg în pământ, ei duc țara cu ei”, a declarat Adrian Ștef.

Pe scena amplasată pe dealul de la Huta Certeze au urcat: Maria Tripon, Maria Petca Poptean și „Măgura” din Târșolț, Dumitru Fărcaș, Petrică Mureșan, Ansamblul „Sânzienele” și Maria Fușle, Lupu și Cornelia Rednic, Petru Zele și „Cununa Oașului” din Batarci, Irina Man și Grupul din Bixad, Ansamblul „Ceatăra” din Carei, Ansamblul „Florile Tărnii”, Ansamblul Folcloric „Cununița”, Malvina Madar Iederan și grupul din Soconzel, Grupul de țâpuritoare din Racșa, Maria Hosu, Mihai Zele, Formația de dansuri din Homoroade, Ansamblul „Ciobănașul” din Drăgușeni, Nicu Pop și Ansamblul Vama Ardeleana.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente