vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareNici Sătmarul nu vrea cianură la Roșia Montană

Nici Sătmarul nu vrea cianură la Roșia Montană

Duminică, 22 septembrie, peste 100 de tineri și nu numai au participat la cea de-a patra ieșire în stradă pentru a protesta și a-și manifestat dezacordul cu privire la deschiderea, la Roșia Montană, a celei mai mari exploatări a aurului cu cianuri, din Europa.

Protestatarii de la Satu Mare s-au alăturat persoanelor din alte orașe ale țării care au ales să-și exprime opoziția față de proiectul de lege aprobat de Guvern în ședința din 27 septembrie 2013. Participanții la protestul de duminică au pornit pe Aleea „Corneliu Coposu” înspre Piața 25 Octombrie. Cei prezenți la protest au purtat cu ei bannere și au împărțit pliante cu scopul de a sensibiliza sătmărenii cu privire la problemele ecologice care pot să apară ca urmare a demarării exploatațiilor de la Roșia Montană.

„Mesajul meu către sătmăreni este să nu fie indiferenți. Dacă permitem ca proiectul Roșia Montană să se întâmple, înseamnă că lăsăm ca patru munți să se transforme în cratere, oamenii să fie scoși din case cu forța iar cimitirele să fie rase cu lama buldozerului”, a declarat organizatoarea protestului, Bianca Durkovici.

Sute de persoane au protestat și în tară

Peste o sută de persoane au protestat, duminică în următoarele localități don țară: Albac; Fagaraș; Câmpeni; Rădăuți; Târgoviște; Hundeoara; Râmnicu Vâlcea; Timișoara; Craiova; Baia Mare; Cluj-Napoca; Buzău; Alba Iulia; Boholț (jud. Brașov); Bucium (jud. Brașov); Oradea; Arad; Piatra-Neamț; București; Odorheiul Secuiesc; Aiud; Bacău; Brașov

și Constanța.

La Târgoviște, protestele față de proiectul minier de la Roșia Montană cei prezenți au  mărșăluit prin centrul orașului. Potrivit protestatarilor, acțiunea a fost promovată pe rețelele de socializare.

„A fost un protest profund pașnic. Am fost peste o sută de persoane, am protestat în Piața Triocolorului din centrul orașului față de proiectul Roșia Montană. Am scandat împotriva exploatării cu cianuri, ne-am mobilizat pe mai multe rețele de socializare și spunem că Roșia Montană reprezintă un simbol al luptei împotriva corupției din Romania. Au fost și copii la protest, care au purtat pancarte cu mesaje împotriva proiectului de exploatare cu cianuri. Vom continua acțiunile”, a declarat inițiatorul protestului, Valentin Grigore.

Participanții la protest au avut steaguri și pancarte pe scria „Legea distrugerii – nu și în numele meu”, „Nu ne tratați cu cianură”, „Salvați Roșia Montană”.

Protestatarii au organizat și un marș prin centrul orașului, înconjurând parcul central.

Protestul s-a încheiat după aproximativ o oră și jumătate, fără incidente.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei și în mai multe orașe din țară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente