Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat vineri că nu se pune problema majorării cotelor reduse de TVA de 5% și 9%, subliniind că scenariile privind o eventuală creștere a Taxei pe Valoarea Adăugată sunt „pur teoretice”, deoarece nu iau în considerare impactul asupra evaziunii fiscale și restrângerea consumului.
Acesta a precizat că face demersuri pentru ca o creștere a TVA la 19% să nu fie luată în calcul, conform Agerpres.
„Orice majorare a taxelor de consum, precum TVA, duce atât la evaziune fiscală, cât și la limitarea consumului. Deci, aceste calcule nu pot fi absolute. (…) Cred că nu se pune problema eliminării cotei de 9% pentru alimentele de bază. În prezent, avem 5% pentru energie și alte domenii, 9% pentru alimentele de bază și alte categorii, iar cota generală este de 19%. Nu se pune problema creșterii de la 5% la 19% sau de la 9% la 19%. Asta este exclus”, a afirmat președintele ales.
O abordare unitară în Parlament
Referindu-se la soluțiile pentru reducerea deficitului bugetar, Nicușor Dan a declarat că a identificat variante, dar nu le va face publice până nu le discută cu reprezentanții partidelor.
„Este necesar un acord comun pe care să-l prezentăm în Parlament. Nu vreau să avansez o soluție înainte de a avea un consens cu partidele. Am identificat câteva măsuri pe care le susțin, iar urmează să purtăm discuții”, a explicat el.
Riscurile legate de PNRR
Președintele ales a avertizat că România se află în procedură de deficit excesiv, ceea ce poate atrage tăieri de fonduri europene. De asemenea, există riscul de a nu accesa integral fondurile din PNRR până la termenul limită din august 2026.
„Procedura de deficit excesiv implică mai multe etape, iar la un moment dat, o parte din fonduri ar putea fi reținute. Mai important decât procentul afectat este semnalul negativ pe care o astfel de decizie l-ar transmite pieței financiare și investitorilor care împrumută România. În plus, în cazul PNRR, riscul major este să nu reușim să accesăm toate fondurile disponibile până la termenul din 2026”, a explicat Nicușor Dan.
Impactul deficitului asupra dobânzilor
Reducerea deficitului bugetar va conduce la sporirea încrederii pe piețele financiare, ceea ce va influența ratele dobânzilor, a mai precizat președintele ales.
„Dacă reușim să scădem deficitul de la 9% la 7,5%, vom câștiga încrederea piețelor și vom avea dobânzi mai mici. Dacă în doi ani ajungem la un deficit de 5%, ratele dobânzilor vor fi și mai reduse”, a explicat Nicușor Dan.
În acest context, ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, a anunțat că renegocierea obiectivelor din PNRR cu Comisia Europeană trebuie finalizată până la sfârșitul lunii mai. Cererea de plată numărul 3 urmează să fie încasată parțial până pe 10 iunie.