Acasă Economico-social Locale sm Noi actori in roluri vechi

Noi actori in roluri vechi

Nici bine nu s-a stins tumultul alegerilor locale, că iată, bat la ușă pregătirile pentru cele parlamentare! Alți actori, aceeași dramă. Lupta pentru putere va deveni și mai acută.

Dacă vom analiza puțin desfășurarea de forțe și de idei din campania pentru locale, vom putea constata că în ciuda rigorilor pandemiei, aceasta s-a desfășurat aproape în limite normale, cel puțin din punct de vedere organizatoric.

O caracteristică a bătăliei pentru Satu Mare a fost prefăcătoria. Mulți dintre candidați nu au făcut altceva, decât redundante exerciții de mimare a unui interes major pentru problemele comunității. Nici nu e greu să te joci de-a politica, atâta vreme cât știi că nimeni nu te ia în serios nici măcar o secundă, că actele și faptele tale nu vor avea, la urma urmei, niciun efect. Că orice ai zice și ai face, tot aia e! Atunci de ce să nu te dai în stambă? Doar e un moment rarisim, când poți atrage atenția asupra insignifiantei tale persoane, așa că nu poți rata un asemenea prilej de exhibiție publică!

Proiecte și strategii fanteziste, argumente hilare, zgândărirea prostească a contracandidaților, nimic nu a lipsit nici de data aceasta! Dacă mă gândesc bine, și fac doar o sumară comparație cu primele alegeri libere de acum aproape trei decenii, constat cu resemnare că nu am înregistrat nici cel mai mărunt progres. Înclin mai degrabă să cred că  atunci, candidații erau mult mai serioși, mai bine pregătiți și poate nu chiar așa de flămânzi, precum cei de astăzi.

S-a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, lipsa de seriozitate a majorității formațiunilor politice locale, care au scos la repezeală din amăgitoarea pălărie a scamatoriei politicianiste, niște candidați pur și simplu penibili. Mulți dintre cei care s-au aruncat în vâltoarea electorală nici nu știau prea bine, cu ce se mănâncă administrația publică locală.  

S-a văzut cu ochiul liber că activitatea de selectare și pregătire a unor candidați performanți a fost ultima grijă a partidelor noastre, preocupate mai degrabă de târguiala voalată și șmenul direct, decât de o prestație onorabilă în fața alegătorilor.

Spuneam că o campanie se încheie, alta începe. Din păcate, nu cred că vom asista la un salt calitativ al prestației viitorilor candidați la alegerile parlamentare. Vor urma discursuri schiloade, sloganuri de cenușă și îndemnuri electorale boante.

Dar până la urmă, vom trăi cum vom vota și vom căpăta exact ceea ce vom merita. Cei care nu se duc la vot, pentru că nu se duc, iar cei care totuși se duc, pentru că se duc! Dar pentru că este democrație, nu-i așa?, show must go on!

Felician POP

- Advertisment -

Cele mai populare

Oradea ,Baia Mare si Sălaj se află în scenariu roșu

Oradea şi alte şapte localităţi din judeţul Bihor au depășit pragul de incidenţă de 3 la mie infectări, astfel că școlile vor...

Echipă și haită

Între luminoasa solidaritate de echipă și înnegurata cârdășie de haită există un abis pe care nici un fel de argumentație de pragmatism...

Lege în SUA care va permite vaccinarea copiilor mai mari de 11 ani, fără acordul părinților

Pe 7 octombrie 2020, în timpul unei întâlniri virtuale programate în grabă, patru membri ai Consiliului Districtului Columbia, SUA, care alcătuiau Comitetul...

Italia, protestează violent

Proteste de stradă în Torino și Milano din cauza noilor măsuri antipandemice! Acestea s-au transformat în confruntări cu poliția și atacuri violente...

Comentarii recente