Acasă Politica Local Noi cu ce ne alegem?

Noi cu ce ne alegem?

Există un duh misterios care plutește suav prin mai toate partidele, și anume cel al răsplății fără vreun merit. Indivizi plicticoși, fără vreo inițiativă, aproape nefrecventabili, freacă menta prin Parlament, ori în înalte funcții, de zeci de ani. Ne-am obișnuit de multă vreme că în România, între efort și recompensă să nu existe vreun minim raport de cauzalitate, dar totuși, indivizii aceștia volatili, aproape fantomatici, se târăsc înspre piscuri cu picioarele altora.

 Ale cui sunt aceste picioare, nimeni nu știe. Cel puțin, la suprafață! Fiecare la locul lui, este un slogan care nu prea are aplicabilitate și nici căutare.  Contează mult prea puțin valoarea intrinsecă a individului. Ceea ce atârnă însă greu în balanță este subterana. Nu vă bateți capul să înțelegeți aceste meandre, pentru că vă veți speria imediat când veți constata că ele se află în directă contagiune cu arbitrarul și penalul. Nu-i de mirare că în cartierul meșteșugarilor politici intri la cizmărie și te întâmpină măcelarul, iar la librăria de după colț, poți găsi mașini agricole. Necazul este că, indiferent unde ai intra, dai aproape numai peste cârpaci.   

Este destul să aruncăm o repede privire pe listele propuse de filialele sătmărene ale partidelor pentru alegerile parlamentare, ca să constatăm că onor conducerile acestora nu au învățat absolut nimic din gafele pe care le-au făcut la stabilirea listelor de candidați la alegerile locale. Indivizi care nu au făcut nici măcar 5% pentru a intra într-un amărât de consiliu, adică doar câteva mii de voturi, sar acum cu voioșie pe listele de deputați și de senatori, unde sunt necesare zeci de mii de voturi. S-o fi întâmplat ceva și noi nu știm? Au crescut partidele lor în sondaje spre amețitoare culmi?

Dacă vei avea răbdare să le asculți teoriile, o să rămâi îngrozit la auzul atâtor scenarii abracadabrante. Pentru mulți dintre candidați, alegerile nu sunt altceva decât o loterie: poate pică până la urmă ceva. Pentru ei, desigur, că doar nu pentru amărâta asta de populime!

Am intrat deci, în campanie. Răbdare oameni buni, că trece și asta, ca o boală sâcâitoare, dar totuși, nu prea lungă. Imediat după Miculaș, vom avea încă o dată tabloul fidel al raporturilor de forțe politice din județ. După care, se va așterne liniștea. Nu una a păcii, ci mai degrabă una de mormânt. Candidații de mai ieri se vor întoarce în marea lor majoritate la locul lor de muncă, unde sunt specializați în reglarea sofisticatei mașinării de mers în gol. Nici despre învingători nu veți auzi prea multe. De decenii întregi , Sătmarul nu a avut vreo personalitate care să se remarce în Parlamentul României. Dar cine știe, orice lucru are un început și s-ar putea ca măcar de data asta, comunitatea sătmăreană să poată benefica de sagacitatea , seriozitatea și patriotismul local al unora dintre aleși!

Felician POP

- Advertisment -

Cele mai populare

Dublă crimă în județul Satu Mare

Nimeni nu prevedea ceea ce avea să se întâmple în noaptea de joi spre vineri în județul Satu Mare. O crimă oribilă...

Angajări la Spitalul Județean Satu Mare

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare face angajări. Potrivit anunțului sunt scoase la concurs 4 posturi. Se caută...

Minivacanță în siguranță

Românii vor avea parte la finalul acestei săptămâni de o minivacanță prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor. În acest context, în unele zone din...

Avocatul Poporului revine la Satu Mare

După o pauză lungă de aproximativ un an, cauzată de pandemia de coronavirus, reprezentanții instituției Avocatul Poporului revin la Satu Mare. Cancelaria...

Comentarii recente