Premieră în România. Un elev de liceu din Oradea, care și-a contestat anul trecut nota la Bacalaureat însă a obținut una mai mică decât cea inițială, a dat ministerul Educației în judecată și a câștigat procesul. Avocatul tânărului a demonstrat în instanță că Legea Educației are hibe mari și ar trebui revizuită. Decizia judecătorilor nu este una definitivă și a fost deja contestată.
„Legea educației contravine principiului de drept. Cum să-ți agravezi propria situație în propria cale de atac? Nu există așa ceva! Un inculpat, de exemplu, dacă a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare și face apel, nu va primi trei ani. Ori i se menține pedeapsa inițială, ori i se scade”, a explicat pentru „Adevărul” Alexandru Ovidiu, avocatul elevului.
Povestea lui Denis, elev la Liceului Baptist din Oradea, începe în vara anului trecut, imediat după susținerea probelor de Bacalaureat. „Este un copil foarte bun, a participat la olimpiade, iar în liceu a avut rezultate excepționale la învățătură. A fost un șoc pentru el să afle că la matematică a luat doar nota 9.45. I s-a părut mică, motiv pentru care a depus contestație”, a povestit avocatul tânărului. „Spera la o notă mult mai mare”.
După reevaluarea lucrării, Denis a primit o notă și mai mică: 8.15. „Copilul a crezut din nou într-o greșeală și a cerut, de data aceasta, să-și vadă lucrarea recorectată. I s-a permis, dar nota trecută în colțul foii a fost ascunsă, mascată cu palma. Practic, nu a fost lăsat să-și vadă nota.
Avocatul crede că această prevedere s-a născut din dorința profesorilor de a nu se mai chinui să corecteze prea multe contestații. „În ideea în care îi sperie pe elevi cu chestia asta..și să conteste doar cei care își asumă riscul de a primi o notă mai mică. Această reglementare are însă un caracter descurajator pentru elev”.