sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăLocaleInternationaleO aeronavă Boeing a aterizat în premieră pe pista Aeroportului Satu Mare

O aeronavă Boeing a aterizat în premieră pe pista Aeroportului Satu Mare

Zi istorică pentru județul Satu Mare. Joi, 4 noiembrie 2021, pe Aeroportul Internațional Satu Mare a aterizat în premieră un avion Boeing 787-9 Dreamliner al companiei poloneze LOT. Zborul a fost fără escală, avionul decolând de pe aeroportul Newark, New York în seara zilei de 3 noiembrie, ora 23,55. Aterizarea a avut loc pe pista Aeroportului Internațional Satu Mare în jurul orei locale 14.50. Înainte de aterizare timp de aproximativ 20 de minute aeronava a survolat cerul. Au existat emoții cu privire la aterizare deoarece pista aeroportului nostru are o lungime de 2.500 de metri şi o lăţime de 45 de metri, iar un Boeing 787-9 Dreamliner are nevoie de o pistă de 2.800 de metri. Din fericire nu au existat probleme deoarece avionul nu a fost încărcat la maxim și viteza vântului nu a pus probleme.

Menționăm că aeronava a fost închiriată de un grup de aproximativ 200 de evrei hasidici Satmar. Aceștia au venit în România pentru a participa la inaugurarea unui complex cu sinagogă, restaurant şi hotel din Sighetu Marmaţiei. La bord s-a aflat și rabinul șef Aaron Teitelbaum, liderul comunităţii hasidice Satmar din New York, nepotul lui Joel Teitelbaum, fondatorul comunităţii hasidice, născut în 1887 la Sighetu Marmaţiei și fost rabin șef în Satu Mare în perioada în care aici existau 18.000 de evrei.

Sinagoga hasidică din Sighetu Marmaţiei este un lăcaş de cult evreiesc din Sighetu Marmaţiei, deţinut de dinastia hasidică ultraortodoxă Satmar (sub marele rabin Aaron Teitelbaum).

Lucrările de zidire a acesteia au început la 21 mai 2017, când au fost inaugurate de mai mulţi rabini din hasidismul Satmar, în frunte cu admorul Aaron Teitelbaum. Clădirea se află lângă monumentul Holocaustului din oraş (care a fost ridicat pe locul unde a funcţionat în trecut Sinagoga Mare, distrusă în 1944) şi va include baia rituală (mikvah) a vechii sinagogi distruse de nazişti. Complexul va include şi un hotel kosher şi o şcoală (ieşiva). Iniţial, clădirea urma să fie inaugurată în anul 2020, dar acest lucru a fost amânat de pandemia de COVID-19. În urma finalizării lucrărilor, oraşul Sighetu Marmaţiei ar urma să devină loc de pelerinaj pentru cei din comunităţile hasidice Satmar şi Sighet.

Aaron Teitelbaum a anunţat că inaugurarea sinagogii este prima dintr-o serie de măsuri de readucere la viaţă a comunităţii hasidice Satmar în România.

Potrivit celor de la BoardingPass.ro Boeingul 787 Dreamliner este primul avion cu două culoare modern care aterizează pe aeroportul sătmărean. În trecut, la Satu Mare au mai aterizat deseori avioane de tip Airbus A310 de la TAROM. De asemenea, în iunie 1998 a fost inaugurată prima rută regulată externă, București – Satu Mare – New York și retur, cu A310, în aprilie 1999 a fost lansată ruta București – Satu Mare – Chicago și retur, cu escală la Amsterdam, iar din luna iunie 1999, cu escală la Montreal.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente