joi, mai 8, 2025
AcasăEconomico-socialOrdin de ministru pentru plata pensiilor și salariilor, cu prioritate

Ordin de ministru pentru plata pensiilor și salariilor, cu prioritate

Ministerul Finanțelor a transmis instituțiilor statului un document prin care solicită ca, în fiecare lună, plata pensiilor și salariilor să fie prioritizată. Conform unui document semnat de ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, intrat în posesia Profit.ro, celelalte cheltuieli vor fi aprobate doar după acoperirea „drepturilor de personal și sociale”.

Această măsură survine în contextul unor dificultăți bugetare accentuate de criza politică generată de ieșirea PSD de la guvernare, precum și de presiunile din piețele financiare, legate de dobânzi și fluctuațiile cursului de schimb. Guvernul speră că un control mai riguros al cheltuielilor va contribui la gestionarea situației în lunile următoare, mai ales că reformele fiscale promise Comisiei Europene sunt improbabile până la clarificarea scenei politice.

Executivul interimar trebuie să reducă deficitul bugetar la 7% din PIB în acest an, după ce anul trecut s-a înregistrat un deficit de 8,65% (standard național) și 9,3% (standard ESA, utilizat la nivel european).

Prioritizarea cheltuielilor bugetare

Documentul Ministerului Finanțelor prevede că „solicitările de deschidere de credite depuse de ordonatorii principali de credite la Ministerul Finanțelor se vor efectua separat pentru fiecare titlu de cheltuieli și capitol bugetar, pe categorii majore de acțiuni, acolo unde este cazul”. De asemenea, „solicitările de deschidere de credite reprezentând drepturi de personal și sociale se vor depune până pe 20 ale lunii. După această dată, se vor depune solicitările pentru celelalte cheltuieli”.

Potrivit sursei citate, nu se estimează dificultăți în plata pensiilor și salariilor, dar scopul este exercitarea unui control mai strict asupra cheltuielilor într-o perioadă marcată de incertitudini politice și economice.

Ministerul Finanțelor estimează un necesar brut de finanțare de aproximativ 232 miliarde lei pentru 2025, bazat pe deficitul bugetar prognozat de 7% din PIB (circa 135 miliarde lei) și necesarul de refinanțare (aproximativ 97 miliarde lei). Se preconizează că deficitul va fi acoperit în proporție de 45% din surse interne și 55% din surse externe.

În 2024, Guvernul a împrumutat 252 miliarde lei, suma fiind suplimentată pe parcurs din cauza majorării țintei de deficit bugetar. Pe 24 aprilie, directorul Trezoreriei, Ștefan Nanu, a declarat că Ministerul Finanțelor acoperise deja 42% din necesarul de împrumut pentru acest an.

Presiuni suplimentare și evaluări externe

În prezent, ratingul suveran al României are perspectivă negativă din partea celor trei mari agenții de rating, prima reevaluare fiind așteptată la sfârșitul verii. Dacă nu sunt luate măsuri rapide de corecție fiscală, Guvernul va fi obligat să adopte măsuri mai drastice într-un interval de timp mai scurt pentru menținerea deficitului sub control.

În același timp, criza politică actuală riscă să afecteze accesul la fondurile europene, inclusiv cele peste 13 miliarde de euro rezultate din renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare