vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareOrganigrama “dodoloață” de la Primăria Carei aprobată de ANFP

Organigrama “dodoloață” de la Primăria Carei aprobată de ANFP

Spre deosebire de ședința liniștită a CL de săptămâna trecută,ținută în lipsa primarului ce participa la întrunirea preoților ortodocși de la Carei, ședința extraordinară de marți,11 noiembrie 2014, a doua extraordinară în decurs de  8 zile, a fost  plină de focuri de artificii …verbale.

Începută cu o mică întârziere datorată ședinței anterioare a alianței PSD-UDMR-PLR, aceasta  a debutat cu introducerea pe ordinea de zi a solicitării primarului de a achiziționa 5 aspiratoare stradale cu plata din bugetul de anul viitor.

Pentru ultima săptămână de campanie electorală, primăria Carei a ales să introducă pe ordinea de zi aprobarea  unui Studiu de Fezabilitate  pentru  „Reabilitare drum DN 19 ( E 671 ) în municipiul Carei”, în valoare de 14.281.287 lei.

„Intenția de reparare a porțiunii DN19 ce străbate orașul este binevenită doar că acest film a mai rulat deja și acum 5 ani, cu alți actori evident. Finalitatea era aceiași. Investiții contra voturi. Aș dori să fiu contrazis și să se facă totuși lucrarea. Dacă bine țin minte ,mai avem de încasat 1 milion de lei de la Ministerul Mediului.În ce privește prețul pentru lucrarea de pe DN19, s-a pus un preț care …să merite pentru toata lumea!În urma discuțiilor cu un specialist constructor, prețul maxim ar fi de 35,7 euro la mp, deci 69euro/mp  cât reiese din studiu e prețul care „să merite pentru toți”. Credeți că se va și face lucrarea domnule primar, și când anume?  a fost interpelarea consilierului Ciută, consilier și în 2009, în perioada precedentelor alegeri prezidențiale, când primarul era susținător înfocat al actualului președinte Băsescu, existând și intenția de a-l face cetățean de onoare al orașului..

Alături frazele stereotipe și impertinente folosite la adresa consilierului Ciută, pe care nu reușește  să îl contrazică documentat, primarul Kovacs a afirmat că are promisiune pentru reabilitarea drumului „de la vicepremierul României și sper că promisiunile să fie onorate”.

Tot la acest subiect, consilierul Tempfli a propus ca să fie inclus în devizul de lucrări și un sens giratoriu la intersecția străzilor Viilor cu Petoffi.

Total indiferent la  datele   legate de lucrările de reabilitare si de amănunte privind situația încasărilor sumelor cuvenite din proiecte …consilierul Oneț a fost curios să afle dacă  liderul liberal  a facut lobby la București pentru a aduce bani pentru oraș.

„Nu numai că am atras fonduri de la București pentru Carei, dar am sponsorizări de zeci de mii de euro în orașul Carei (n.r.-consilierul  a confirmat că poate pune la dispoziția celor interesați contractele de sponsorizare).Am dorit să rămân anonim pentru că nu îmi place să mă laud. Lobby nu fac pentru că nu avem în țară reglementată o lege pentru așa ceva, iar la ce vă referiți dvs se numește trafic de influență.După cum recunoștea și domnul primar într-una din ședințe,banii aduși pentru spital se datorează  ministrului liberal Nicolăescu de la vremea respectivă’’,a precizat consilierul Ciută.

Proiectul a fost votat la final de către toți consilierii. Cele de mai sus sunt consemnate în procesul verbal al ședinței.

De la angajați plimbați pentru că  ” Așa am considerat eu…”  la „Nu e  nevoie  de oameni cu studii de management lângă bulan….”

Cel mai dezbătut punct și care a născut cele mai multe animozități a fost cel legat de aprobarea noii Organigrame și a Statului de funcțiuni din primăria Carei.

Potrivit consilierului liberal Dan Bontea,în tabelul pus la dispoziția consilierilor sunt menționate numeric 162 de funcții de execuție, dar la adunarea lor efectivă din cele menționate la fiecare direcție și departament în parte, suma totală este de 267. Explicații  subțiri și penibile  a oferit Kiss Istvan, șeful biroului de resurse umane din primăria Carei care a afirmat că la calcularea sumei de 162  nu s-au luat în calcul funcțiile de execuție de la direcția de Asistență socială și cele  de la direcția de  Învățământ și  Sănătate, care nu ar aparține de  primarie (?!)

Tabelul cu statul de funcțiuni prezentat consilierilor și aprobat totuși de ANFP, nu este actualizat  la nivel de studii.Niciunul dintre șefii de departamente sau direcții nu are menționat nivelul studiilor.

Exprimările primarului Kovacs în legătură cu  nivelul studiilor angajaților de la Poliția Locală ar fi mai potrivite la  colț de stradă decât într-o sală de ședințe din incinta unei primării municipale.

„Nu are nevoie Poliția Locală de oameni cu studii de management lângă bulan….”

Nici solicitările legate de personalul care figurează la un anumit departament dar își desfășoară activitatea în cu totul altă parte nu au fost lipsite de intervențiile acide și arogante ale edilului careian. :” Așa am considerat eu…” afirma primarul, sigur pe sine datorită  susținerii din partea guvernului PSD și a finului director de cotidian județean.

„Li s-a făcut instructajul când au fost trecuți  de la un serviciu la altul, ca să poată să ascută creioane….” a mai adăugat acesta.

Agitat și înverșunat  primarul reproșează consilierului Ciută valul de controale de la sediul primăriei din ultimul timp.”Ați făcut reclamații la Curtea de Conturi…, vă legați de lucruri aiurea.”

Remarcile și incitările de pe tot parcursul ședinței la adresa liberalilor nu au rămas fără răspuns din partea liderului grupului liberal.

„ poate ne spuneți și când ați făcut instructajul doamnei Veress Anna când ați mutat-o de la serviciul  unde figurează în statul de funcțiuni la grajdurile orașului din parcul dendrologic.La fel și în cazul consilierului Boros pe care îl plătiți din banii orașului ca să nu dea pe la servici. Avem o organigramă dodoloață care crește din an în an. Nu ne mai ajung sumele încasate din impozitele pe proprietate pentru plata salariilor din primărie. Unde vreți să ajungem?  Să angajeze primăria toate cunoștințele și neamurile pentru că nu aveți încotro?”

Intervenția consilierului Ciută  legată de angajările  din primărie a atras reacții vehemente din partea primarului ( „nu vă e rușine să ne criticați ?…ești de o impertinență rară…nu prostiți voi lumea…”) , a consilierilor UDMR, care au solicitat interzicerea intervențiilor consilierilor liberali pe motiv de prelungire nejustificată a ședinței, încercând să impună președintelui de ședință Leitner limitarea la 2 minute a intervențiilor. Consilierul Ciută le atrage însă atenția, solicitând și confirmarea secretarului Sroth, prezentă la ședință, că potrivit legii 215, a administrației locale, astfel de propuneri de limitare a timpilor  se fac la începutul ședințelor de consiliu.

Deosebit de calm și de echilibrat, consilierul Bontea a  recomandat colegilor să evite astfel de ieșiri.

„Vă recomand să nu vă enervați. Doar vorbim aici de banul public, al nostru, al tuturor.Dacă cheltuim să o facem gândit. Nu pot să accept aruncarea banului public pe geam”

„ Nu aveți dreptul să mă împiedicați să vorbesc” a afirmat și consilierul Adrian Bucureștean,  ” și eu am nelămuriri legate de statul de funcțiuni prezentat și nu e normal să ne împiedicați ..”

Supus la vot, statul de funcțiuni și noua organigramă trec lejer cu voturile alianței PSD-UDMR-PLR, cei 4 liberali votând împotrivă.

Statul de functii al primăriei Carei cuprinde un număr de 249 posturi la care se adaugă cei 81 de asistenti personali ai persoanelor cu handicap.

Daca Kiss Isvan preciza că la calcularea numărului funcțiilor de execuție nu a fost luat in calcul departamentul de asistență socială,în tabelul final din Statul de funcții aprobat de ANFP,figurează la numărul total de funcții în instituția primărie și asistența socială…cine să mai înțeleagă toate învârtelile…

Direcția Publică de asistență socială cu biroul din subordine,creșa și cantina socială nu are un director executiv  ci doar un șef de birou și totuși funcționează bine de ani și ani de zile,evident cu economia aferentă diferenței de salar cuvenită unui director executive față de un șef birou dar a fost creat un post de director de direcție de învățământ  și sănătate  peste cabinetele școlare din oraș,plătit în consecință. Una din angajatele de pe statul de functii de la biblioteca  isi desfasoara activitatea   in biroul acestuia. Si Serviciul de Resurse umane are angajat ca si consilier pe Veress  Anna cu toate ca aceasta se ocupă de caii de la grajdul din parcul dendrologic iar sotul domniei sale  semnează  proiectul de modernizare al manejului .Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân nu are încă angajați dar are prevăzute 3 locuri la fel și Centrul de promovare al turismului local. Daca la Biroul patrimoniu si admninistrarea domeniului public privat există un șef  birou la 6 angajati,la Serviciul  Public de  evidența persoanelor,cu 8 angajați, nu există șef  birou așa cum există și la Serviciul de resurse Umane.

O altă angajată de la compartimentul Bibliotecă  semnează ca Administrator interimar pe  Anunțul  scoaterii la concurs a postului de administrator Cafenea  Culturală si  se poate continua cu alte și alte inadvertențe.

Rămâne un mister nivelul studiilor celor ce ocupă funcțiile de conducere din cadrul primăriei Carei. Nici măcar nivelul studiilor  primarului si al viceprimarului municipiului Carei nu sunt  considerate demne de a fi făcute publice,așa cum se procedează,cu S sau M sau PL.

Acest Stat de Funcțiuni a fost aprobat de ANFP,președinte Joszef Birtalan.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente