Acasă Sanatate Ouă albe sau maro?!

Ouă albe sau maro?!

Multe persoane se confruntă cu această dilemă în faţa raftului: ouă albe sau maro? Dar oare chiar contează culoarea lor?

Probabil eşti tentat să crezi că ouăle cu coajă albă sunt mai eco. Alte persoane, în schimb, consideră că ouăle cu coajă maro-roşiatică sunt mai sănătoase, deoarece au mai puţin colesterol.

Ouă albe sau maro – culoarea oului depinde de rasa găinilor

Ouăle de culoare albă provin de obicei de la găini cu penaj alb, care prezintă în spatele urechii formaţiuni de piele de culoare albă şi sunt mai eficiente din punctul de vedere al costului.

În schimb, ouăle maronii sunt depuse de găini din rase brune sau roşcate, care au în spatele urechii formaţiuni de piele de culoare roşie şi care au costuri de întreţinere mai mari.

Există chiar şi ouă cu coajă albăstruie, culoarea provenind de la un pigment numit oocianină, care este un bioprodus al bilei ce apare pe coajă cu câteva ore înainte de depunerea oului.

De asemenea, susţin specialiştii, găinile tinere fac ouă cu coajă mai groasă, în timp ce găinile mai bătrâne depun ouă cu coajă mai subţire.

De ce sunt mai scumpe ouăle maronii

Răspunsul simplu ar fi acesta: pentru că sunt de regulă mai mari decât ouăle albe. Preţul mai mare nu este un indicator că ouăle maronii sunt mai sănătoase sau naturale.

Şi, cum spuneam mai sus, găinile din rase brune sau roşcate presupun costuri de întreţinere şi de hrănire mai mari, de unde şi preţul un pic mai crescut la raft.

Gustul oului, dat de modul în care sunt hrănite găinile

Acum, că am stabilit faptul că nu e nicio diferenţă de calitate între ouăle maronii şi cele albe, e vremea să punem degetul pe rană, şi anume gustul acestora, în special al gălbenuşului.

Ouăle care provin de la găini crescute în aer liber şi hrănite cât mai natural sunt mult mai gustoase decât cele provenite de la găinile crescute intensiv şi îmbuibate cu tot felul de pastile, chimicale, făină de oase, nutreţuri concentrate etc.

Grijă mare când cumperi ouă din supermarket! Chiar dacă pe ambalaj se precizează că găinile au fost hrănite cu cereale, nu se precizează şi cu ce tip de cereale – poate fi soia sau porumb modificat genetic, caz în care ai mai fi tentat să cumperi ouăle respective?

Cele mai gustoase şi sănătoase ouă sunt cele provenite de la găini hrănite cu grâu, porumb, orzoaică, sorg şi ovăz.

- Advertisment -

Cele mai populare

Prefectul Radu Bud, despre ”Varianta de ocolire Satu Mare”

Prefectul Radu Bud a avut o întrevedere, la finalul săptămânii trecute, la sediul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cu...

Fumatul îți distruge stomacul și ficatul!

Fumatul îți distruge stomacul și ficatul. Nu doar plămânii au de suferit din cauza fumatului. După cum am văzut, fumatul poate avea efecte...

Prin fapte să ne mărturisim iubirea către Domnul!

Unge pe Domnul Cel nevăzut cu rugăciunea iubitoare a minții și a inimii, iar pentru Cel văzut fă tot ce-ți stă în putință...

Semnificaţia mărţişorului

Obiceiul martisorului, simbol ancestral al unui vechi scenariu de innoire a timpului in pragul primaverii, este legat, conform traditiei, de momentul mortii...

Comentarii recente