marți, mai 21, 2024
AcasăLocalePastorul Adrian Blaga și-a omorât copilul după care s-a sinucis, este una...

Pastorul Adrian Blaga și-a omorât copilul după care s-a sinucis, este una din ipoteze

La 23 martie, când a împlinit 39 de ani, pastorul Adrian Blaga posta pe profilul său de Facebook fotografia unui pumnal cu următorul text: “Războinicii nu sunt întotdeauna cei mai rapizi sau mai puternici oameni. Forța și viteza pot fi dezvoltate prin antrenament. Războinicii sunt aceaia care aleg să stea între dușman și tot ceea ce acesta are mai drag și mai sacru pe lume”. A fost o premoniție sau doar un semn de tulburare? În ziua în care el și fiul său au murit, cine era dușmanul? Și ce reprezenta, pentru acesta, “tot ce are mai drag și mai sacru pe lume”?
Într-o altă fotografie, în care fiul său apare cu o chitară în mână, Adrian Blaga comentează pe Facebook: “JICS – guitarist”. “What is JICS?”, îl întreabă cineva. Iar pastorul îi răspunde: “JesusIsComingSoon!!!”.

Incendiul
În conferința de presă pe care a susținut-o ieri, procurorul de caz, Dumitru Miclea, prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, a precizat că, în acest caz, există mai multe ipoteze de lucru. Toată mass-media a preluat varianta în care pastorul și fiul său de 9 ani ar fi fost uciși de mai mulți indivizi, în scop de jaf, susținându-se că bărbatul umbla la el cu sume mari de bani.
“Nu este exclusă nici ipoteza unei crime urmate de sinucidere”, a menționat procurorul Miclea. Însă celor care au preferat să creadă în “execuția de tip mafiot”, varianta li s-a părut înspăimântoătoare și incredibilă.
Adrian Traian Blaga, pastor asistent al bisericii Calvary Chapel din Bistrița și fiul său, Timi (9 ani) au fost găsiți decedați marți seara, într-o autoutilitară abandonată pe raza satului Aciua din Satu Mare. Mașina avea partea din față incendiată, cadavrele celor doi nefiind afectate de foc.
Medicii legiști au stabilit că Adrian Blaga și fiul său au decedat în cursul nopții de 5 spre 6 august, adică luni spre marți. La autopsie s-a mai stabilit că “bărbatul de 39 ani prezenta plagă tăiată înțepată penetrantă a gâtului cu secționare de vase sanguine, iar la examenul intern s-au constatat depuneri de funingină pe tractul respirator, limba și mucoasa esofagului, care s-au putut produce în timpul vieții prin inhalare de fum”, se spune într-un buletin de presă al IJP Satu Mare. În cazul băiețelului de 9 ani, legiștii au constatat ca acesta prezenta “șoc hemoragic ca urmare a unei plăgi tăiate profunde a gâtului cu leziuni de vase sanguine, dar și o fractură deschisă comunitivă cu dislocare a cutiei craniene cu dilacerare duro-cerebrală care s-a putut produce prin loviri active repetate cu un corp dur cu suprafața relativ mică de impact putând fi și ea cauza tanatogeneratoare”, arată IPJ Satu Mare.
În traducere, tatăl trăia atunci când autoutilitara a fost incendiată, el inhalând fumul produs. Gâtul lui a fost tăiat după, și nu înaintea acestui eveniment. O variantă plauzibilă este că focul ar fi fost pus de agresor(i), pentru ștergerea eventualelor urme lăsate de acesta/aceștia în mașină. Însă localizarea incendiului doar în partea din față a autovehicului și nu în zona cea mai importantă, locul în care se aflau cadavrele celor doi, potențial purtătoare de urme, pune sub semnul întrebării această ipoteză. În plus, ordinea cronologică stabilită de legiștii (gâtului bărbatului a fost tăiat după producerea incendiului) n-are nicio explicație, în ipoteza în care pastorul ar fi fost ucis de altcineva. Incendiul nu mai putea avea un rol de intimidare a bărbatului, atâta timp cât singurul lui fiu tocmai murise sub ochii lui.

Leziunile
Trebuie să remarcăm că în comunicatul IPJ Satu Mare, ce sintetizează raportul preliminar al legiștilor, nu se face nicio referire la leziunile cu caracter defensiv de pe trupurile celor doi. Cu alte cuvinte, niciunul dintre ei nu s-a apărat. E greu de crezut că un bărbat de statura pastorului ar fi putut asista, fără să aibă vreo reacție fizică, la uciderea fiului său. În cazul copilului, lipsa leziunile defensive indică faptul că acesta a fost atacat fie prin suprindere, fie de o persoană cunoscută.
Legiștii spun că băiatul de 9 ani ar fi putut muri și din cauza unei fracturi deschise a craniului, care a fost produsă prin “loviri active repetate cu un corp dur, cu suprafața relativ mică de impact”. E posibil ca băiatul să-și fi pierdut cunoștința de la prima lovitură, iar obiectul vulnerant să fi fost pumnul agresorului. Care a continuat să lovească, într-un acces necontrolat de furie.
Cealaltă agresiune, tăierea gâtului, o dovadă de exces de cruzime, mai ales în cazul unei victime de 9 ani, simbolizează sacrificarea, și nu un mesaj trimis de vreo “grupare mafiotă”. Dacă aceste crime ar fi fost comise în scop de răzbunare, leziunile provocate de cuțit ar fi fost mult mai multe și ar fi fost produse în zone vitale ale trupului (cap, torace).
Spre deosebire de copil, care fusese lovit la cap, tatăl nu avea decât o tăietură în zona gâtului. “O plagă tăiată înțepată penetrantă a gâtului cu secționare de vase sanguine”. Leziunea n-a urmărit să-i producă victimei suferință, ci doar o moarte rapidă și sigură.
Ipoteza că în acest caz avem de-a face cu o crimă urmată de sinucidere e doar una din variantele de lucru ale anchetatorilor. De acest dosar, încadrat la categoria “omor deosebit de grav”, se ocupă Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, cu sprijinul IGPR. Procurorul de caz a anunțat în conferința de presă că speră să-i prindă pe “autori” până la sfârșitul acestei săptămâni.

Sursa: Jurnalul Național

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente