Alina Gorgiu: ”PNL dorește ca dezbaterea Codului Fiscal să se facă în Parlament”

Publicat la data de19 iulie 2015 » 1430 Views» De: JSM - redactia » National, Politica

alina-gorghiu

Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureș, că PNL dorește ca dezbaterea Codului Fiscal să se facă în Parlament, susținând că asumarea răspunderii Guvernului pe noul Cod Fiscal “ar fi o bătaie de joc” , în absența unui consens politic.

“Dorința noastră este ca această dezbatere pe Codul Fiscal să aibă loc în Parlament. Eu exclud ideea unei angajări, unei asumări de răspundere din partea premierului, pentru că ar fi o bătaie de joc la adresa populației din România, la adresa mediului de afaceri din România să-ți angajezi răspunderea pe o proiecție, în condițiile în care tu nu ai consensul forțelor politice”, a afirmat liderul liberal.

Alina Gorghiu a reiterat că PNL nu s-a opus relaxării fiscale și a susținut că, în acest moment, discuția pe tema măsurilor de relaxare fiscală se poartă între “iresponsabilitatea unui prim-ministru care vrea să-și pună în ramă un Cod Fiscal doar de dragul de a mai căpăta un titlu de glorie și responsabilitatea instituției prezidențiale și a PNL care știe ce înseamnă să adopți în pripă o măsură și să o compromiți pentru că nu o pregătești”.

Gorghiu a arătat că înainte de adoptarea noului Cod Fiscal, dar și după, PNL a cerut premierului să prezinte studii de impact care să arate că măsurile de relaxare fiscală sunt sustenabile și nu se va impune, ulterior, schimbarea dispozițiilor adoptate în noul Codul Fiscal, din pricina absenței măsurilor de acompaniere a relaxării fiscale.

“Este un șantaj lamentabil, ridicol, ceea ce face Victor Ponta”, a afirmat Gorghiu, criticând gestul premierului de a-și angaja răspunderea sau de a emite o ordonanță de urgentă, în contextul în care opoziția îi cere reexaminarea și dezbaterea noului Cod Fiscal în Parlament, a susținut Alina Gorghiu.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la România TV, că Guvernul are soluții pentru aplicarea măsurilor Codului Fiscal, cum ar fi emiterea unei ordonanțe de urgență sau angajarea răspunderii în fața Parlamentului, dar că “era ideal să existe în acest domeniu un consens politic”.

“Eu cred că Parlamentul și noi, Guvernul, o să începem să aplicăm, fie prin ordonanță de urgență, fie printr-o angajare a răspunderii aceste măsuri, dar imaginea proastă rămâne, oamenii de afaceri or să spună: iată, iar e război politic, mai bine ne ținem banii și mai vedem, nu-i băgăm în România, că nu e o țară de oameni serioși”, a continuat el.

“Am soluții, miercuri pot să adopt prin OUG…cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot să adopt și cea cu 19% sau altceva, sau pot să merg să-mi angajez răspunderea și cu siguranță nu vor avea voturi pentru moțiune de cenzură (…). Mijloace politice și constituționale sigur că avem, dar era ideal să existe în acest domeniu al economiei și al fiscalității un consens politic, iar bătălia politică să o dăm pe altceva, nu pe buzunarul românilor”, a mai spus el.

Președintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal și l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o “riguroasă analiză” a implicațiilor asupra bugetului consolidat.

Parlamentul se află în vacanță. Legislativul poate fi convocat în sesiune extraordinară la cererea președintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puțin o treime din numărul deputaților sau al senatorilor, potrivit art.66 din Constituție.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.