În timp ce alegerile parlamentare bat la ușă, mai mulți aleși s-au supărat pe partidele pe listele cărora au fost aleși în Legislativ, la scrutinul din anul 2020, și au decis să devină parlamentari neafiliați. Unii dintre ei s-au supărat chiar pe mai multe partide consecutive. Alții au decis, dimpotrivă, ca, înainte de a se declanșa oficial campania electorală pentru alegerile generale, să renunțe la calitatea de parlamentar neafiliat și să se înscrie în alte partide decât cele pe listele cărora au fost aleși în urmă cu patru ani. Unul dintre cei care au renunțat la calitatea de membru al partidului la care a fost afiliat este deputatul PNL de Cluj, Sabin Sărmaș, cel care, la alegerile locale din 9 iunie, deși făcea parte din formațiunea liberală, l-a concurat pe Emil Boc pentru Primăria Cluj-Napoca, luând un scor zdrobitor.
Cinci deputați au devenit, luna aceasta, parlamentari neafiliați, demisionând din grupurile parlamentare ale partidelor pe listele cărora au fost aleși în anul 2020 sau, așa cum se va vedea puțin mai jos, au fost validați în urmă cu doi ani.
Un astfel de parlamentar este deputatul Ioan Liviu Balint, ales în anul 2020 în circumscripția electorală nr. 16 Bistrița, pe listele Partidului Național Liberal. Acesta a demisionat din PNL și s-a înscris în grupul parlamentar al deputaților neafiliați, începând cu data de 16 septembrie 2024. Balint este membru al Comisiei parlamentare comune a Camerei Deputaților și Senatului în domeniul securității naționale, iar în ultimii patru ani a vorbit de 12 ori în 9 ședințe, a scris 21 de declarații politice și apare ca semnatar al 77 de proiecte de acte normative, din care doar 21 au devenit legi promulgate de președintele României. Ioan Liviu Balint este parlamentar PNL din anul 2016.
O altă dezafiliere interesantă este cea a deputatului Radu Tudor Ciornei, ales, în 2020, parlamentar pe listele USR-PLUS în circumscripția electorală nr. 35 Suceava. Ciornei a fost membru USR până în data de 23 septembrie 2024, când a decis să demisioneze din partid și să devină deputat neafiliat. El este membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie și secretar al Comisiei pentru Știință și Tehnologie.
În ultimii patru ani, ex-deputatul USR a luat cuvântul de 38 de ori în 36 de ședințe, a depus 40 de declarații politice și a semnat pentru 230 de proiecte de lege, din care 27 au devenit legi promulgate. Ciornei se află la primul mandat de parlamentar.
După doi ani de mandat, a părăsit formațiunea liberală
Un caz interesant este cel al deputatului Ioan Alin-Dan Ignat, ales, în 2020, ca membru supleant pe listele PNL pentru Camera Deputaților în circumscripția electorală nr. 1 Alba. Mandatul său a fost validat la data de 14 martie 2022, când i-a luat locul lui Corneliu Olar.
Ioan Alin-Dan Ignat a demisionat din grupul parlamentar al Partidului Național Liberal de la Camera Deputaților în data de 16 septembrie 2024, trecând în grupul neafiliaților. El este membru al Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială din luna martie a anului 2022 și membru al Comisiei Speciale a Camerei Deputaților și a Senatului pentru automatizare și viitorul muncii.
În ultimii doi ani, Ignat a luat cuvântul de zece ori în opt ședințe și a semnat pentru 95 de proiecte de lege, din care 36 au devenit legi promulgate. Înainte de a fi deputat, Ignat a ocupat funcția de consilier la Cancelaria premierului Nicolae Ciucă, iar anterior a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii.
Între 2016 și 2019, parlamentarul în cauză a fost consilier local PNL în cadrul Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia.
A trecut prin trei partide
Unul dintre cei mai nehotărâți parlamentari din această legislatură pare a fi deputata Ana Loredana Predescu. Aceasta a fost aleasă în Parlamentul României, în anul 2020, pe lista Partidului Social Democrat, în circumscripția electorală nr. 8 Brașov. A fost membră a PSD până în luna februarie a anului 2021, după care s-a înscris în Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal (PPUSL), unde a activat până în luna noiembrie a anului 2023.
De la PPUSL, Ana Loredana Predescu s-a înscris în AUR, de unde a demisionat la data de 10 septembrie 2024, devenind deputat neafiliat. Aleasa este membră în Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor și Corupției, este secretar al Comisiei pentru egalitate de șanse între femei și bărbați și membră în Comisia Specială Comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru Combaterea Traficului de Persoane.
În ultimii patru ani, Ana Loredana Predescu a luat cuvântul de 34 de ori în 34 de ședințe și a semnat 94 de inițiative legislative, din care 29 au devenit legi promulgate. Deputata se află la primul mandat de parlamentar.
Rivalul lui Boc s-a dezafiliat
Un caz aparte este cel al deputatului Ioan Sabin Sărmaș (FOTO), ales în anul 2020 pe listele Partidului Național Liberal în circumscripția electorală nr. 13 Cluj. El a fost membru al PNL până în data de 10 septembrie 2024. Este membru în Comisia pentru Sănătate și Familie.
În ultimii patru ani, Sărmaș a luat cuvântul de 23 de ori în 19 ședințe și a semnat pentru 90 de proiecte de lege, din care 4 au devenit legi promulgate. În 9 iunie 2024, parlamentarul liberal a candidat pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, împotriva lui Emil Boc, cu toate că acesta din urmă a fost desemnat candidatul oficial al partidului la aceste alegeri. Sărmaș a ieșit pe locul al doilea, cu un scor fabulos de 30 la sută.
Între 2014 și 2021, Sabin Sărmaș a fost președintele Autorității Naționale pentru Digitalizarea României, iar anterior a ocupat funcția de consilier local PNL în cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca.
Alții au lăsat grupul neafiliaților pentru a se înscrie în formațiuni
Există și parlamentari care, în ultima lună, au părăsit grupul parlamentar al neafiliaților din Camera Deputaților, pentru a activa în cadrul altor partide decât cele pe ale căror listele au fost aleși.
Un astfel de caz este cel al Violetei Alexandru, care a părăsit PNL, odată cu Ludovic Orban, a devenit membră a partidului Forța Dreptei, a candidat la alegerile europarlamentare din partea acestei formațiuni politice, după care, la data de 2 septembrie 2024, s-a înscris în USR, unde va candida pentru Senat, a patra pe lista USR București.
Maria Stoian a demisionat din PNL la 10 septembrie 2024 și a devenit parlamentară PUSL, grup afiliat grupului PSD.
De asemenea, în 23 septembrie 2024, deputatul USR Ion Marin Lazăr a demisionat din partid și s-a înscris în PNL.