joi, aprilie 25, 2024
AcasăDivertismentPovestea femeii de serviciu care a absolvit masteratul în inginerie robotică

Povestea femeii de serviciu care a absolvit masteratul în inginerie robotică

fsfwViorica Pașcalău este probabil femeia de serviciu cu cele mai aprofundate studii din România. Ea este deținătoarea nu doar a unei diplome de licență, ci și a uneia de master. Și nu într-un domeniu oarecare, ci în inginerie robotică! Povestea femeii este relatată de cotidianul „Adevărul”, care a publicat un articol pe această temă în ediția locală din Timișoara. „Viorica Pașcalău are diplomă de inginer și master în sisteme robotice. Pentru slujba pe care o are, anii de cursuri și laboratoare sunt însă inutili”, scrie „Adevărul”. În 1985, după ce a absolvit Liceul Economic, cu specializare în alimentație publică, actuala femeie de serviciu cu master s-a angajat la Universitatea Politehnica, pe post de cofetar-patiser, la cantina unității. „Puteam să mă duc la restaurante, dar se pleca toată vara la mare, iar eu eram proaspăt măritată. Așa am ales un post stabil”, își amintește Viorica. Cu suișuri și coborâșuri în profesie, femeia a ajuns administrator la cantina de la UVT. Ulterior însă, avea să fie „retrogradată”. „În 1999, s-a desființat cantina iar postul meu nu mai exista. Mi s-a propus să trec pe postul de îngrijitoare, cu promisiunea că se va înființa o cantină la căminul de la Facultatea de Drept”, povestește femeia. Un an mai târziu, Viorica Pașcalău și-a propus să își consolideze studiile și aplicat pentru facultate. „Când am aflat că se poate intra pe dosar și fără examene, am aplicat la UPT, la Inginerie Managerială Tehnologică.

Am intrat prima din an, cu media mea de la Bac”, își aduce aminte eroina articolului din „Adevărul”. Timp de cinci ani, femeia ducea o viață dublă. La lucru mătura, ștergea praful și podeaua, în timp ce la facultate învăța ingineria mașinilor tehnice. „M-am descurcat. Laboratoarele, la care prezența era obligatorie, se desfășurau după-masa, după ce terminam serviciul. Atunci lucram la un cabinet psihologic, unde șefii m-au înțeles. Lipseam de la lucru ca să ajung la cursuri și recuperam orele în week-end sau când aveam timp liber. Învățam noaptea. Mai citeam și la serviciu. Cel mai rău era când lipseam de la cursuri. Îmi lua foarte mult să înțeleg materia”, își amintește femeia. Despre anii studenției, Viorica Pașcalău vorbește cu drag. „Au fost cei mai frumoși ani. Am învățat proiectare pe calculator, am învățat să programăm roboți industriali, să îi reparăm. Îmi plăcea”, spune ea. „Nu regret niciun moment din facultate”, a conchis Viorica Pașcalău. După ce a absolvit facultatea cu media 8, femeia și-a continuat studiile cu ciclul masteral. A ales „Sisteme Robotice cu Inteligență Artificială”.

Viorica își dorea inițial să ajungă profesoară, dar apoi, s-ar fi mulțumit cu orice job de nivelul studiilor ei. N-a fost însă să fie. A terminat masterul acum trei ani și între timp s-a resemnat în a face curățenie la Facultatea de Muzică din Timișoara. „Au fost drăguți toți și mi-au explicat că vor oameni tineri pe care să îi trimită la diverse cursuri de formare prin lume, care să fie disponibili pentru orice. Eu nu am am spiritul de aventurier al unuia de 20 de ani”, spune Viorica. „M-am resemnat. Mai am cinci ani și intru în pensie”, a conchis aceasta, senină.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente