Una din cele mai frecvente boli hepatice este steatoza hepatică, popular cunoscută sub numele de „ficat gras”, poate fi prevenită printr-un consum redus de alimente grase, alcool, adoptarea unui stil de viață activ, consumul regulat de ceaiuri dedicate bunei funcționări a ficatului și a legumelor în cantitate mai mare.
Reţeta autorului presupune formarea unui ceai complex, format din părți egale din următoarele plante: anghinare (Cynara scolymus), armurariu (Silybum marianum), gălbenele (Calendula officinalis), rostopască (Chelidonium majus), sunătoare (Hypericum perforatum), cicoare (Cichorium intybus), păpădie (Taraxacum officinale), muşeţel (Matricaria chamomilla) și mentă (Mentha x piperit)
Se consumă 2-3 ceaiuri pe zi, după care bolnavul va sta culcat, timp de 20-30 de minute, pe partea dreaptă, pentru a permite ca lichidele ingerate să treacă uşor prin canalul hepatic şi canalul coledoc. Acestea vor avea efectul de a preveni îmbolnăvirea ficatului şi de a reface celulele hepatice afectate.
În tratamentele externe sunt recomandate comprese şi cataplasme, puse pe zona epigastrică, cu terci de tătăneasă şi coada-calului, cu frunze de varză sau cu argilă caldă; înainte de aplicarea cataplasmei se unge zona cu ulei sau unguent de gălbenele.
Sunt indicate băile generale cu un decoct din paie de ovăz, herba de coada-calului şi flori de fân, turnat în cada de baie; bolnavul va sta în apa caldă la 37-38º C, timp de 15-20 de minute, cu repetare zilnică pe o perioadă de 3 săptămâni.
Apiterapia recomandă:
– miere de albine (câte 2 linguriţe, în amestec cu lăptişor de matcă, înainte de mesele principale);
– tinctură de propolis 30% (câte 30 picături de 3 ori pe zi);
– polen (o linguriţă înainte de micul dejun).
(Viață sănătoasă și tinerețe prelungită prin medicină naturistă, vol. 1)
*