marți, mai 6, 2025
AcasăLocaleStiri Satu MareProiect de restaurare și reabilitare a Catedralei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din...

Proiect de restaurare și reabilitare a Catedralei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare

cam28635-670x447

Parohia Ortodoxă Română „Adormirea Maicii Domnului I” a Catedralei Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare intenționează să solicite finanțare pentru implementarea unui proiect, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
Proiectul „Restaurarea și reabilitarea Catedralei Ortodoxe Satu Mare” are ca obiectiv principal valorificarea durabilă a acestui reper spiritual, lăcaș de cult și de cultură, monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, înscris în lista monumentelor din județul Satu Mare.
Catedrala este cea dintâi biserică ortodoxă construită în acest oraș, între anii 1937-1938, într-o perioadă de progres, dezvoltare economică, socială, culturală și spirituală a orașului Satu Mare, devenit reședință de județ în anul 1926. Catedrala impresionează nu doar prin monumentalitatea construcției și arhitectura impresionantă, dar și prin povestea sa, puțin cunoscută în rândul locuitorilor orașului. Credincioșii ortodocși din Satu Mare își doreau cu ardoare construirea unei biserici ortodoxe monumentale, în orașul lor. În numai 2 săptămâni, în perioada 27 octombrie-11 noiembrie 1937, au fost finalizate zidirea parterului, etajului și betonarea balcoanelor. Acest lucru a fost posibil prin eforturile și contribuția credincioșilor, în frunte cu preoții slujitori, epitropii și consilierii parohiali și prin mobilizarea exemplară, fără precedent, a credincioșilor, care alături de militari din armata română au muncit fizic zi și noapte pentru a ridica acest edificiu. La sfârșitul anului 1938, biserica a fost acoperită, iar la data de 1 noiembrie 1940, Catedrala a fost dată în folosință.
În cei aproape 80 de ani de la ctitorire, fațada și anumite elemente exterioare ale construcției (tencuieli, decorații artistice) au suferit degradări semnificative, în special datorită igrasiei și a infiltrațiilor de ape pluviale, urmare a deficiențelor jgheaburilor, burlanelor și învelitorilor. De asemenea, în urma unor intervenții necorespunzătoare asupra finisajelor, au apărut degradări ale tencuielii, în special în zona soclului. Ca urmare, a devenit necesară inițierea unor lucrări de protejare, conservare și de punere în valoare a valențelor arhitecturale.
Proiectul propune spre finanțare o serie de lucrări de restaurare și reabilitare a fațadelor, soclului, de înlocuire a învelitorii, de restaurare a tâmplăriilor metalice și a împrejmuirilor existente, de refacere a unor instalații, de construire a unui grup sanitar nou, cu facilități pentru persoanele cu dizabilități, de înființare a unui spațiu muzeal pentru expunerea obiectelor din patrimoniul Catedralei, cu valoare istorică și artistică, și de amenajare peisagistică a curții. De asemenea, se va realiza digitizarea Catedralei pentru introducerea în Biblioteca Digitală a României, componenta românească a Bibliotecii Digitale Europene, contribuind în acest fel la conservarea și promovarea resurselor cultural naționale în format digital, precum și la lărgirea și facilitarea accesului național, european și internațional la un corpus comun de resurse culturale reprezentative.
În ultima perioadă se constată la nivel internațional o tendință de creștere constantă a „călătoriilor de suflet” plurifuncționale, care îmbină aspectele religioase ale călătoriei cu cele strict culturale, care permit vizitarea unui număr cât mare de obiective. Catedralei Ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului” îi trec zilnic pragul numeroși pelerini și vizitatori ai orașului, fiind deschisă încă de la prima oră a dimineții, până la ora 17. Pentru introducerea monumentului în diverse trasee și circuite de turism cultural și religios și atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori, prin intermediul proiectului se va implementa și un plan de promovare turistică a obiectivului de patrimoniu.
Astfel, în contextul proiectului de investiții, rolul parohiei în comunitate capată o nouă valență, aceea de a contribui la impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea unui obiectiv care aparține patrimoniului și identității culturale a orașului Satu Mare.
Pentru informații suplimentare:
Preot Paroh CRISTIAN BOLOȘ
Tel. 0740 216 146
Email: [email protected]

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare