sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăsusProiectul Roșia Montană va fi reanalizat în Parlament, cu posibila modificare a...

Proiectul Roșia Montană va fi reanalizat în Parlament, cu posibila modificare a redevenței

Liderii PNL au susținut, joi seară, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al partidului, că în cazul proiectului Roșia Montană va fi realizată o nouă analiză la nivelul Parlamentului, fiind posibilă majorarea redevenței pentru exploatare.

Ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, a evocat majorarea redevențelor pentru exploatările miniere în perspectiva anului viitor.

El a admis că în proiectul de lege transmis Parlamentului în ceea ce privește exploatarea de aur de la Roșia Montană nivelul redevenței este de 6%, însă a precizat că un articol în proiectul de lege prevede că, în cazul în care legea cadru privind redevențele este modificată, nivelul acesteia se va alinia din legea cadru.

La rândul său, președintele PNL, Crin Antonescu, a menționat că, în ceea ce privește proiectul Roșia Montană, liberalii și-au păstrat abordarea din perioada opoziției. „Am spus întotdeauna că exploatarea resurselor este binevenită atâta vreme cât este rentabilă sub aspect economic pe perioadă semnificativă, pe perioadă lungă și câtă vreme se menține în respectarea condițiilor de mediu într-o Europă civilizată a secolului în care trăim și cu exigențele pe care le avem cu toții deja ca standard”, a susținut Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a precizat că în cazul acestui proiect de la Roșia Montana este vorba de un proiect de lege care urmează a fi analizat de Parlament și care nu este în vigoare.

„Nu este o ordonanță, nu este ceva ce ține loc de lege, este doar un proiect de lege și vă asigur că în Parlament, în detaliu, cu toate observațiile (…) la detaliu va avea loc o discuție foarte serioasă, foarte aplicată, foarte amănunțită, la care ne vom spune punctul de vedere cât se poate de clar”, a menționat liderul PNL.

De asemenea, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că în perioada următoare vor exista mai multe consultări în Parlament privind Cuprumin și Roșia Montană.

Pe de altă parte, Vosganian a prezentat mandatul primit din partea conducerii PNL pentru promovarea măsurilor guvernamentale la nivelul ministerului pe care îl conduce.

„Am prezentat programul de privatizare pe acest an și de atragere de investiții și mandatul pe care l-am primit este de a prezenta atât conducerii PNL, cât și întregii alianțe strategia de reindustrializare a României, până la sfârșitul acestui an și, în mod concret, planul de acțiune pe câteva industrii și anume pe industria oțelului, pe industria aluminiului, pe industria construcțiilor de mașini și pe industria chimică”, a afirmat Vosganian.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană a fost aprobat în ședința de marți a Guvernului și va fi transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Surse au declarat anterior că documentul a fost introdus pe agenda ședinței de guvern, neanunțată public.

Aprobarea proiectului de lege a fost confirmată ulterior de Guvern, printr-un comunicat. Aceeași sursă confirmă și cifrele anunțate anterior de MEDIAFAX privind negocierile dintre Executiv și compania canadiană Gabriel Resources.

„Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montana; potrivit acestui acord, acționarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acționarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participația indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevența minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (față de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opțiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea și revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecția mediului și eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică și culturală durabilă a comunității din Roșia Montană”, se arată în comunicat.

Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică și de interes național deosebit, mandatarea unor entități publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri și autorizații de construcție.

În urmă cu peste o lună, premierul Victor Ponta anunța că negocierile pentru investiția Roșia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Investitorul va plăti Guvernului o redevență de 6% din valoarea producției, statul având opțiunea de a solicita companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenței să se facă în natură, conform proiectului.

Conform draftului citat, participația statului va crește la 25% în două etape, ambele condiționate de îndeplinirea cumulativă de către autoritățile române a mai multor obligații.

Astfel, în prima etapă va fi transferată o cotă de 3,6858% din acțiuni, rezultând o participație a statului de 23%, dar cu obligația ca acordul de mediu privind implementarea proiectului să fi fost emis și aprobat prin hotărâre de guvern și să nu conțină modificări semnificative față de proiectul prezentat și propus prin raport și studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care să aprobe exploatarea să fie adoptat.

În a doua etapă va fi transferată statului încă o cotă de 2% din acțiuni, dar cu condiția ca toate autorizațiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative față de termenele prevăzute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare și să își produce efectele.

În urma acestor operațiuni, cota de participare a statului va urca la 25% și va rămâne la acest nivel pe toată durata de valabilitate a licenței de exploatare.

În ceea ce privește beneficiile statului român, cele două părți estimează că proiectul Roșia Montană va genera pentru bugetul de stat și bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari și un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preț de referință de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condițiile menținerii parametrilor relevanți ai legislației fiscale incidente din România, a prețului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor și produselor necesare exploatării miniere, precum și a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieței de capital.

Societatea Roșia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deține 80,69% din acțiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan.

Compania deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.

Investiția Roșia Montană, blocată de mai mulți ani din cauza disputelor privind protecția mediului, a fost inclusă în Planul național de investiții și locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern și prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Gabriel Resources a transmis atunci că negociază cu Guvernul creșterea participației statului la Roșia Montană Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% și a redevenței plătite de la 4% la 6%.

Compania Gabriel Resources deține în prezent 80,69% din proiectul Roșia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente