Acasă Locale Nationale Propunere inedită din partea Academiei Române

Propunere inedită din partea Academiei Române

Propuneri-șoc de la Academia Română, în contextul pandemiei de Covid-19. Sociologii vor un venit minim garantat de o mie de lei, introducerea unui impozit de solidaritate și creșterea indemnizației de șomaj, anunță Realitatea PLUS.

Nu sunt singurele solicitări adresate guvernanților. Printre acestea sunt: începerea negocierilor pentru acorduri de împrumut cu Fondul Monetar Internațional, Banca Europeană de Investiţii , Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Mondială, impozitul de solidaritate de 1.000 de lei, stabilirea unui venit minim garantat de 1.000 de lei pentru următoarele trei luni, suplimentarea bugetelor locale pentru următoarele trei luni, impozitarea veniturilor mai mari de 3.200 de lei, în cazul pensionarilor care au pensii mai mari de , creșterea indemnizației de șomaj la 1.000 de lei, universalizarea accesului la sistemul public de asigurări de sănătate, dar și amânarea creșterii pensiilor , respectiv abrogarea Legii pensiilor.

În raportul „Pandemia şi standardul de viaţă – Politici de protecţie socială”, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române propune înfiinţarea unei taxe de solidaritate pe care ar urma să o plătească toţi românii care au venituri nete mai mari de 3.200 de lei pe lună.

Taxa ar urma să fie plătită şi de pensionari, sub forma unei contribuţii de asigurări de sănătate, care ar spori astfel fondurile destinate luptei împotriva pandemiei.

„Recomandăm reintroducerea plăţii contribuţiei de asigurări de sănătate de către pensionarii cu venituri (din pensie şi orice alte surse) mai mari de 3.200 lei net lunar, valoarea salariului mediu net din februarie 2020”, se arată în raportul institutului.

O propunere asemănătoare a venit în urmă cu o lună și din partea președintelui Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. Acesta era de părere că o asemenea măsură ar fi extrem de utilă având în vedere criza financiară care va urma pandemiei de coronavirus.

„Eu cred că s-ar impune o taxă de solidaritate de la un anumit nivel de venituri. Pot fi 8.000 de lei sau 10.000 lei. Banii aceștia ar ajuta bugetul public”, a declarat Daniel Dăianu, la Realitatea PLUS, pe 26 martie 2020.

- Advertisment -

Cele mai populare

„Nu pot înțelege blazarea!” Interviu cu Părintele Protosinghel Teofan Popescu

În anii `90, o mână de studenți lipsiți de mijloace materiale, dar având credință și dragoste de neam, au înființat ASCOR-ul București...

Modificarea privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19

Guvernul urmează să adopte în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de...

Discursul de adio al lui Donald Trump

Preşedintele în exerciţiu Donald Trump a declarat marți, în discursul său de adio, că a dus cele mai grele bătălii în timpul...

Suportă orice necaz având nădejde

Încercarea sufletului cu diferite necazuri se face cu îngăduința lui Dumnezeu, ca să se arate tuturor sufletele care iubesc cu adevărat pe...

Comentarii recente