miercuri, mai 7, 2025
AcasăLocaleStiri Satu MareRaportul Inspectoratului de Poliție Satu Mare

Raportul Inspectoratului de Poliție Satu Mare

În anul 2017, obiectivul primordial al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare a fost performanța serviciului polițienesc, în activitatea desfășurată punându-se accent pe solicitudine și respect față de cetățean, precum și pe combaterea cu fermitate a ilegalităților comise pe teritoriul de competență.

Pe linie de resurse umane
Pe parcursul anului precedent 68 de cadre și-au încetat raporturile de serviciu cu unitatea. Pentru completarea deficitului de personal au fost organizate concursuri, în urma cărora 7 agenți de poliție au fost trecuți în corpul ofițerilor, 3 ofițeri au fost încadrați din sursă externă. Tot din sursă externă au fost încadrați 50 agenți de poliție, iar 22 absolvenți ai școlilor de agenți de poliție au fost repartizați unității noastre. Statul de organizare al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare este ocupat în proporție de 79,92%.
Prevenirea criminalității
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, în anul 2017, au fost stabilite priorități în materie de prevenire a criminalității, respectiv :
-prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor;
-prevenirea furturilor din locuințe, a tâlhăriilor și a înșelăciunilor;
-prevenirea violenței sexuale;
-prevenirea infracțiunilor comise pe fondul consumului de alcool sau droguri.

Activitățile preventive organizate și desfășurate de ofițerii Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității au atins un număr record de beneficiari direcți, respectiv 17 908 persoane, dintre care 14 849 elevi și preșcolari, 911 cadre didactice și 737 de părinți.

Un rol important în promovarea campaniilor l-au avut și trusturile de presă locale, care au făcut cunoscute demersurile Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare atât în presa scrisă, cât și în mediul on-line.

Proiecte și campanii inițiate în plan local
Cele mai importante campanii locale ale anului 2017 au fost campania ,,Iubește inteligent!” și campania „Zero la Mie!”.

Campania de informare și prevenire a violenței sexuale ,,Iubește inteligent!” realizată în parteneriat cu 13 instituții publice și non-guvernamentale a fost o inițiativă locală, prima de acest gen cu adresabilitate spre tineri cu vârste între 14 și 35 de ani. Scopul campaniei a fost acela de a cunoaște, recunoaște și preveni infracțiunile de violență sexuală și de a facilita accesul victimelor la servicii instituționale.

Campania „Zero la Mie!” reprezintă cea mai importantă campanie inițiată de Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare în anul 2017, proiectul fiind derulat în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare, Primăria Municipiului Carei, Primăria Orașului Negrești Oaș și Primăria Orașului Tășnad. Scopul campaniei a fost acela de a reduce infracțiunile comise de tineri în contextul consumului de alcool sau droguri.

Pe parcursul a 5 luni de campanie, respectiv iulie-noiembrie 2017, mesajul campaniei a ajuns la aproape 4 952 de cetățeni, în majoritate tineri din Carei, Negrești Oaș și Tășnad. Activitățile au fost orientate pe 3 direcții principale de acțiune, fiecare având un public țintă distinct, respectiv: evenimente publice destinate publicului larg, evenimente și activități preventive în licee și sesiuni informative în școlile de șoferi.

Ordine și siguranța publică
Pentru acoperirea întregului segment stradal, au fost constituite zilnic, în medie, (însumând cele două schimburi), 27 patrule de poliție independente (13 în mediul urban și 14 în mediul rural) și 15 patrulele mixte (din care 12 în mediul urban și 3 în mediul rural). În același timp activitățile specifice desfășurate de polițiștii de proximitate, atât prin prezența în spațiul public cât și prin activitățile de prevenire, au condus la diminuarea faptelor anti sociale..

Pentru asigurarea unui climat de siguranță pe teritoriul județului, polițiștii de ordine publică au desfășurat acțiuni de prevenire și combatere a infracționalității, astfel:
– 535 acțiuni pe linia prevenirii și combaterii comerțului ilicit stradal, în piețe și târguri, ocazie cu care au fost constatate 22 infracțiuni de contrabandă și au fost aplicate 330 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 118 500 lei. S-au confiscat 441 879 fire țigarete de proveniență străină, în valoare estimată de 331.409 lei, 535 litri alcool nefiscalizat și 2 autovehicule folosite la transport;
– 99 acțiuni în domeniul braconajului piscicol, fiind instrumentate 11 dosare penale și aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.680 lei;
– 598 acțiuni în domeniul silvic, fiind instrumentate 78 dosare penale, aplicate 302 sancțiuni contravenționale, în valoare de 493 860 lei și confiscate 12 autovehicule, 13 atelaje hipo, cantitatea de 893 mc material lemnos,15 fierăstraie mecanice/topoare, toate folosite în comiterea faptelor;
– 701 acțiuni de combatere a absenteismului școlar, a actelor de comerț ilicit și consumul de alcool de către elevii minori, a nerespectării normelor rutiere în zonele adiacente unităților școlare, fiind aplicate 123 sancțiuni contravenționale.

În contextul evenimentelor care au avut loc la nivel național, o atenție deosebită a fost acordată verificării sistemelor de securitate, a celor tehnice de alarmare împotriva efracției de la unitățile financiar bancare, casele de schimb valutar, case de amanet, casierii de pariuri sportive, loterii, casierii ale furnizorilor de utilități, centre comerciale, magazine mari și stații de distribuție a carburanților, polițiștii efectuând 561 controale la unitățile prevăzute cu pază proprie sau prin societățile specializate de pază.

Siguranța traficului rutier
În cursul anului 2017, pe raza județului Satu Mare au fost înregistrate 140 accidente rutiere grave, soldate cu 44 morți și 137 răniți. Analizând dinamica accidentelor rutiere soldate cu victime omenești, prin prisma cauzelor generatoare, se constată că pe primul loc se situează nerespectarea normelor legale privind viteza de deplasare a autovehiculelor, iar pe locul secund sunt abaterile săvârșite de pietoni.

Totodată, au fost constatate 509 infracțiuni la regimul circulatiei rutiere și aplicate 50 960 sancțiuni contravenționale, în valoare de 10 247 630 lei.

Apelurile 112
În cursul anului 2017 au fost înregistrate 16 815 apeluri de urgență prin Sistemul Național de Apeluri de Urgență 112, dintre care 48,9% au fost în mediul urban și 51,1% în mediul rural. În 70% din situații timpul de reacție a fost sub 10 minute.

Combaterea criminalității
În anul 2017 urmărirea penală a fost începută în cazul a 1713 infracțiuni. Dintre acestea, 193 sunt de natură economico-financiară, 736 judiciare și 784 de altă natură.
Din totalul dosarelor penale soluționate, 877 s-au finalizat cu trimiteri în judecată. Pe lângă acestea, în alte 788 dosare a fost continuată urmărirea penală față de suspecți, acestea fiind finalizate cu alte soluții. Din totalul dosarelor rămase în lucru la finele anului, în 748 dosare penale a fost continuată urmărirea penală împotriva suspectului.
Activitatea de investigare penală desfășurată s-a concretizat în cercetarea a 3 131 de persoane, dintre care, față de 123 au fost dispuse măsuri preventive. Dintre aceștia, față de 1941 s-au dat soluții în dosare, iar față de 1190 de persoane continuă cercetările.
S-au desfășurat cercetări în 24 de dosare complexe, reușindu-se soluționarea a 4 dintre acestea, (cu 12 suspecți sau inculpați), cu un prejudiciu de 3.010.000 lei, recuperat integral.
În domeniul economico – financiar
Eforturile întreprinse în vederea combaterii criminalității economico-financiare, s-au concretizat în constatarea, în anul 2017, a 193 de infracțiuni de natură economico-financiară, iar în cazul a altor 54 infracțiuni, s-a declinat competența de cercetare.

În ceea ce privește recuperarea prejudiciul rezultat ca urmare a săvârșirii infracțiunilor economice, s-a realizat o îmbunătățire substanțială a indicatorului referitor la recuperarea prejudiciului în cursul cercetărilor. Astfel, valoarea prejudiciului recuperat, inclusiv prin măsuri asiguratorii, în anul 2017 a fost de 19 991 000 lei.

În ceea ce privește evaziunea fiscală, în cursul anului 2017 au fost constatate 81 infracțiuni, iar activitățile desfășurate pe linia combaterii contrabandei, în special a celei cu țigări, au condus la constatarea a 25 de infracțiuni la Codul Vamal.
Pe linia combaterii comerțului ilicit cu țigări de contrabandă au fost intensificate acțiunile pe teritoriul de competență astfel că, în cursul perioadei analizate, în cauzele penale instrumentate, au fost ridicate, în vederea confiscării, 779 400 fire țigarete de proveniență Ucraina în valoare totală de 427 134 lei și 202,25 kg de tutun vrac, în valoare totală de 40.450 lei .

Infracțiuni contra patrimoniului
În domeniul criminalității contra patrimoniului au fost sesiuzate 2 760 infracțiuni. Dintre acestea: 1 855 sunt furturi, 39 -tâlhării, 526 – distrugeri, 174 – înșelăciuni, 49 sunt abuzuri de încredere .

Activități criminalistice
În cursul anului 2017 au fost efectuate 2 937 de cercetări la fața locului și s-a participat la 629 reconstituiri, recunoașteri din grup și percheziții. În același timp, au fost întocmite 132 rapoarte de constatare tehnico-științifică. Prin metode criminalistice au fost identificați 169 autori de infracțiuni (ce au operat pe teritoriul județului).

Persoane urmărite
În cursul anului 2017 în urma sesizărilor, au fost depistate 164 de persoane urmărite. Totodată, au fost supravegheate 113 persoane pe numele cărora au fost instituite măsuri preventive.(101 aflate sub control judiciar și 12 arestate la domiciliu).
Arme, explozivi, substanțe periculoase
În cursul anului 2017 polițiștii serviciului de specialitate au constatat 56 de infracțiuni la regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase și au soluționat 42 dosare penale. Au fost efectuate 343 acțiuni și controale, fiind identificate și ridicate în vederea confiscării 36 arme, 560 cartușe, 387,5 kg petarde și artificii, 233 kg de deșeuri periculoase.

În cadrul activităților desfășurate pe linia relațiilor cu publicul au fost înregistrate 1 689 petiții, au fost primiți în audiență 1 239 cetățeni și au fost eliberate 27 171 certificate de cazier judiciar.

Cooperarea interinstituțională și internațională
În perioada 19.09 – 22.09.2017, în județul Satu Mare s-a desfășurat exercițiul de mobilizare ”MOBEX SM -17”, cu participarea structurilor M.A.p.N., M.A.I., S.R.I., și S.T.S., din județ. Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare a avut un rol important în activitatea de anunțare și trimitere a 1 204 de rezerviști la unitățile militare de pe raza județului. La finalizarea exercițiului comisia de evaluare din cadrul Direcției Generale Management Operațional a M.A.I. a apreciat activitatea IPJ Satu Mare ca fiind FOARTE BUNĂ.
S-a continuat cooperarea cu poliția maghiară, concretizată în desfășurarea unor acțiuni comune, în oglindă, pe teritoriul României, cât și a Ungariei, pe linia investigațiilor criminale, ordine publică și poliție rutieră.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare vor continua acțiunile pentru siguranța și protecția cetățenilor, prin: protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare