În aproape 50 de licee din țară niciun candidat nu a promovat examenul de Bacalaureat, în alte peste 430 rata de promovare a fost sub 50%. Liceele tehnologice au cele mai slabe rezultate. Doi directori explică și de ce se întâmplă asta.
În fiecare an examenul de Bacalaureat scoate la iveală o problemă de care profesorii din liceele tehnologice vorbesc de foarte multă vreme: admiterea în aceste unități de învățământ se face cu note mici și foarte mici, liceul tehnologic fiind în fapt nu șansa celor care vor să învețe o meserie, ci refugiul elevilor care nu prea vor să învețe. Acești elevi știu, spun profesorii, că simpla susținere a examenului de Evaluare Națională le dă șansa să urmeze cursuri liceale, aproape indiferent de rezultat.
În județul Olt, în trei unități de învățământ nu a promovat Bacalaureatul 2024 niciun elev. E drept, în două dintre acestea au susținut probele câte doi elevi, în cel de-al treilea unul singur. La nivel național, în alte șase licee singurul candidat înscris la BAC-ul 2024 a picat examenul.
Faptul că în multe licee tehnologice absolvenții nici măcar nu se înscriu să susțină examenul de BAC este privit ca un lucru normal. „Ei vin pentru acea diplomă de 12 clase, în special cei care fac liceul la seral”, explică mulți profesori.
Liceul Tehnologic Cilieni din județul Olt a avut doi candidați înscriși la BAC, ambii fiind respinși. Unul dintre candidați a absolvit liceul în 2014, celălalt este din promoția 2020.
„Noi nu mai avem clase de liceu, avem chiar a doua promoție de școală profesională care a terminat. Cei doi candidați care s-au înscris sunt din seriile anterioare”, a explicat directorul școlii, prof. Cristian Stănculeanu.
Foști elevi care nu au promovat Bacalaureatul ar fi mai mulți, însă nu sunt interesați de examen. Mulți lucrează, sunt plecați din țară, au alte griji.