joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleNationaleRăzboiul ride sharing versus taximetrişti intră în faza ameninţărilor

Războiul ride sharing versus taximetrişti intră în faza ameninţărilor

Conflictul dintre companiilor de ridesharing şi firmele de taximetrie s-a acutizat, luni, după întâlnirea mediată de Ministerul Transporturilor. Reprezentanţii Uber, Bolt şi Clever speră ca proiectul de ordonanţă de urgenţă ce ar urma să le reglementeze activitatea să fie adoptat în şedinţa de guvern de joi, în timp ce taximetriştii ameninţă cu greva foamei şi alte forme de presiune, dacă actul normativ trece.

La şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, organizat la Ministerul Transporturilor, reprezentanţii firmelor de ride sharing au venit cu aergumentul că orice zi de întârziere în adoptarea unui act normativ le aduce pierderi semnificative.

„Situaţia din trafic este tot mai gravă de la o zi la alta. Sunt peste 150 de şoferi sancţionaţi, majoritatea dintre ei sunt cu plăcuţele ridicate. Ei au maşinile personale indisponibile în momentul ăsta”, a declarat, la sfârşitul dezbaterii, Cătălin Codreanu, preşedintele Asociaţiei Coaliţia pentru Economia Digitală, reprezentantul Uber, Bolt şi Clever.

Reprezentantul Clever, care gestionează şi o platfrormă de tip agregator pentru taximetrie, au venit cu o propunere.

„Ne dorim, la fel cum şoferii de transport alternativ au acces la aceste platforme, şi taximetriştii să vină pe aceste platforme, să fie un tratament egal pentru toată lumea, ca să nu existe supărări sau o discriminare către taximetrişti. Nu cred că este o soluţie să discriminăm o categorie de transport şi ei trebuie să aibă acelaşi acces pe platforme şi, evident, să respecte aceleaşi reguli. În acest moment este în discuţie în OUG dacă ei au acces sau nu pe platformele de transport alternativ. Dacă OUG ar specifica clar că maşinile de taxi nu au voie pe aceste platforme de transport alternativ atunci ei ar fi împiedicaţi. „, a explicat Anca Gherle.

Un alt efect al sancţiunilor aplicate şoferilor de ride sharig a fost inducerea sentimentului de neîncredere.

„Avem undeva la 120 de şoferi care au fost sancţionaţi şi le-au fost ridicate plăcuţele, care au dat un exemplu pentru ceilalţi şoferi şi aceştia nu au mai intrat pe aplicaţii. Serviciul nostru a scăzut cu 50%, deci ordonanţa asta, dacă nu va fi votată săptămâna aceasta, noi avem o viziune destul de sumbră asupra viitorului acestei aplicaţii”, a avertizat Anca Gherle.

Taximetriştii, în schimb, consideră că proiectul de OUG trebuie dezbătut încă 2-3 luni, iar avocaţi care-i reprezintă au avertizat că vor solicita suspendarea efectelor OUG, pentru că nu s-ar justifica nici situaţia excepţională, nici cea de urgenţă.

Mai mult, Mihai Ghişa, prim vicepreşedinte pe ramura taxi la FORT, a anunţat că sunt taximetrişti care vor să intre în greva foamei dacă Executivul va aproba proiectul de ordonanţă.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente