vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEconomico-socialSocialRecensământ 2021. Cenzorii pot câștiga sume frumușele

Recensământ 2021. Cenzorii pot câștiga sume frumușele

Președintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a anunțat vineri, 13 mai 2022, într-o conferinţă de presă faptul că perioada de autorecenzare se prelungește până pe 27 mai 2022. Din data de 31 mai, cenzorii se vor deplasa în teren pentru preluarea datelor.

Decizia vine ca urmare a interesului crescut manifestat de populaţie, dar şi pentru diminuarea costurilor.

La nivelul județului Satu Mare, marți, 10 mai 2022, au început ședințele de instruire a recenzorilor CAPI. La prima ședință de instruire au participat 96 de recenzori din localitățile Ardud, Livada, Acâș, Agriș, Andrid, Apa, Bătarci, Beltiug, Berveni, Bixad, Bârsău, Bogdand, Botiz, Călinești Oaș, Cămin și Căpleni, Certeze, Căuaș, Cehal, Ciumești, Craidorolț, Crucișor, Culciu, Doba, Dorolț, Foieni, Gherța Mică, Halmeu, Hodod, Homoroade, Lazuri, Medieșu Aurit, Micula. Ședințele de instruire ale recenzorilor CAPI au continuat și miercuri, 11 mai, în timp ce ședința de vineri, 13 mai, a fost anulată în urma anunțului făcut de președintele INS.

Cenzorii pot câștiga, lejer, echivalentul a două salarii medii

Personalul de teren prevăzut pentru a efectua Recensământul Populației și Locuințelor 2021, la nivelul județului SATU MARE este format din 526 de persoane, după cum urmează:

–recenzori pentru autorecenzarea asistată (recenzori ARA) – 139 de persoane;

-recenzori pentru colectarea datelor din teren ( metoda CAPI) – 308 de persoane;

-recenzori șefi-13 persoane;

-coordonatori UAT-65 de persoane;

-coordonator de județ -1 persoană.

În urma sectorizării, la nivelul județului SATU MARE, au rezultat 308 de sectoare, 150 în mediul urban ( 97 în municipiul Satu Mare ) și 158 în mediul rural.

Munca de cenzor este foarte bine plătită și se face în funcție de formularele introduse în sistem.

Pentru secțiunea locuință se plătește 3,5 lei/ chestionar, în timp ce secțiunea persoană cu 7 lei/ chestionar. În cazul satelor izolate (două în județul Suceava) și al celor răsfirate (15 localități în județ), plata este de 5 lei/ chestionar (la secțiunea locuință) și 9 lei/ chestionar, pentru secțiunea persoană. Potrivit specialiştilor, un cenzor poate câștiga până la 8.000 de lei net.

Mai trebuie menţionat că persoanele care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor furniza date eronate sau incomplete la recensământ vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei, fapt stabilit de o prevedere din OUG nr. 19/2020.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente