Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare au realizat în perioada 26.09.2013 – 04.10.2013, un număr de 189 acțiuni de control la unități și gospodăriile populației.
Au fost verificate: depozite alimentare, unități de alimentație publică, cantine, unități de vânzare cu amănuntul, piețe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unități ambalare produse de origine non animală, unități de procesare carne, unități procesare lapte
În cadrul acțiunilor tematice au fost urmărite următoarele aspecte: existenta documentului de înregistrare, respectarea condițiilor generale de igiena, originea materiilor prime si existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea si eliminarea subproduselor, existenta echipamentelor de protecție.
Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii au aplicat, 2 amenzi contravenționale, în valoare de totală de 1200 lei.
Deficiențele sancționate au fost :
– depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare ( 2 Pizzerii loc. Satu – Mare – 2 x 600 lei ).
În curs de finalizare acțiunea de inspecție în exploatațiile non profesionale de animale din județul Satu – Mare conform eșantioanelor solicitate de APIA.
Continuă, acțiunea Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, de informare a populației din județ prin instruiri și afișe, despre : “Cum se poate obține lapte conform cu cerințele Uniunii Europene – Recomandări pentru un lapte igienic “, Acțiune demarată datorită faptului că, începând cu data de 01.01.2014, va fi interzisă comercializarea sau livrarea către unitățile de colectare sau procesare a laptelui crud, materie primă, care nu respect cerințele Uniunii Europene.
Aceste acțiuni întreprinse de către inspectorii D.S.V.S.A. Satu Mare, vor continua și în perioada următoare, pentru a proteja sănătatea cetățenilor și a animalelor, de a preveni difuzarea bolilor transmisibile și reducerea riscului de apariție a toxiinfecțiilor alimentare.