Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare a aeronavelor F-35 către România, un acord estimat la 7,2 miliarde de dolari, a anunțat vineri Pentagonul într-un comunicat. Ministerul Apărării Naționale a salutat decizia.
Pe lângă cele 32 de avioane F-35 contractul cu SUA vizează și 33 de motoare de la RTX Pratt & Whitney, potrivit Reuters care citează comunicatul Pentagonului.
Informația privind aprobarea vânzării avioanelor F-35 către România a fost publicată și de Ambasada SUA la București, care a subliniat pe pagina sa de Facebook că acestea „oferă o îmbunătățire semnificativă a capabilităților de apărare ale României și o consolidare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România”.
F-35 asigură României o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, spune Angel Tîlvăr
„Ministerul Apărării Naționale salută notificarea Congresului SUA transmisă vineri, 13 septembrie, cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35” – faza I, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS)”, a transmis MApN vineri printr-un comunicat de presă.
Faza I a programului de înzestrare presupune achiziția a 32 de avioane F-35, precum și motoare, suportul logistic inițial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniții aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziție include, de asemenea, și un pachet de cooperare industrială.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a transmis că tehnica militară de ultimă generație achiziționată prin colaborarea cu Statele Unite, în ultimii ani, au schimbat profilul Armatei României la nivelul capacității de acțiune și al interoperabilității cu armatele aliate.
„Sistemele de rachete Patriot și HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16, bateriile de coastă NSM, și, de acum și aeronavele de generația a V-a, F-35 asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri”, a declarat ministrul Tîlvăr.
Avioanele F-35 vor înlocui treptate aeronavele F-16
România a decis încă din 2022 că va achiziționa avioane F-35 – hotărârea a fost luată în CSAT, iar Parlamentul a aprobat programul.
Defense România scria în aprilie că contractul de achiziție va fi semnat direct cu Guvernul SUA, foarte probabil chiar în acest an, iar livrările avioanelor ar putea începe după anul 2030.
Avionul F-35 dispune de performanțe tehnologice foarte avansate, potrivit MApN, în principal caracteristica STEALTH (care asigură o semnătură radar redusă), integrarea senzorilor de ultimă generație, a sistemelor avansate de comunicații și prelucrare a informațiilor, fiind prima platformă aeriană de generația a V-a aflată în producție și disponibilă pentru achiziție, care se preconizează a deveni avionul de generația a V-a standard la nivelul NATO.
Ele vor înlocui treptat, pe măsura în care vor fi operaționalizate, avioanele F-16 second-hand pe care România le-a cumpărat în ultimul deceniu.
Într-o a doua etapă, România va mai cumpăra alte 16 avioane F-35, scopul final fiind acela de a constitui 3 escadrile complete de avioane de luptă, exact trei escadrile pe care acum încă nici nu le avem completate cu avioane F-16. Abia de anul acesta, practic, a început constituirea unei a doua escadrile F-16 la Câmpia Turzii, după cea de la baza aeriană Borcea.
„Discuțiile sunt aproape de final, Guvernul așteaptă să primească scrisoarea americană prin care obține acordul să cumpere avioane F-35 în luna octombrie. E un semnal că partenerii americani au încredere în stabilitatea din România”, este felul în care surse guvernamentale au prezentat situația într-o discuție.
Ce este un avion F-35 – De ce e atât de special?
„F-35 este cel mai modern și cel mai performant avion de luptă pe care o țară precum România îl poate cumpăra”, spune Marius Doroftei, expert în aviație și redactor-șef la publicația specializată Aviația Magazin.