vineri, martie 29, 2024
AcasăDivertismentRomânia feerică

România feerică

Hotelul e pentru cei care nu se pot lipsi de confort, cortul e pentru aventurieri dar pentru nonconformişti, pentru cei care preferă să iasă din tipare, variantele de cazare ale lui 2020 vin cu o propunere care să transforme nu doar vacanţa într-o amintire de neuitat, ci şi locul de odihnă.

Cum arată călătorul care îşi alege drept „casă de vacanţă“ un dom geodezic? Dar cel care optează pentru un iglu? Sau poate pentru rulotă?

O formă nouă de cazare, dar şi o opţiune pentru locuit pe termen lung, este domul geodezic. Pe cât de complicat sună, pe atât de prietenos arată. Şi deşi în România conceptul nu este încă foarte cunoscut, peste Ocean acest tip de construcţie – în formă de minge – a câştigat deja numeroşi adepţi.

„Un dom geodezic este o structură formată din bare interconectate, care aproximează o formă sferică. Primul dom geodezic a fost construit în Germania, după Primul Război Mondial, deşi inventatorul acestor imobile este considerat americanul Buckminster Fuller, care în anii ’60 a dezvoltat multe domuri, brevetând metode noi de construcţie şi mediatizând astfel de structuri pentru publicul larg“, explică Remus Gall, un antreprenor din Oradea care, alături de sora lui, Simona Gall, a pus bazele Biodome Systems, o companie care proiectează astfel de domuri. Împreună, cei doi mai au un business în producţia de globuri pământeşti, Large Globes, întocmai ca cele din romanele lui Jules Verne.

Până acum, fraţii Gall au finalizat o singură astfel de consrucţie la noi, un dom nonrezidenţial, cu interior subteran, amplasat în judeţul Satu Mare, lângă oraşul Carei.

Pe platforma Booking, unul dintre cele mai populare domuri geodezice din România este indicat ca fiind amplasat în Homorîciu, pe valea râului Teleajen, la circa 12 kilometri de Vălenii de Munte. Pe lângă peisajul care înconjoară un astfel de proiect, există şi alte avantaje.

„Domurile geodezice sunt cele mai puternice, cele mai uşoare şi cele mai eficiente structuri cunoscute de om. Forma lor sferică maximizează câştigul de lumină şi căldură solară toată ziua şi tot anul, având o distribuţie perfectă a căldurii şi a sunetului“, spune Remus Gall.

De altfel, domurile pot să ofere mai multă lumină naturală decât o casă obişnuită, datorită suprafeţei vitrate, dar şi formei circulare. Iar dacă vă îndrăgostiţi atât de mult de o astfel de construcţie şi nu vreţi s-o mai părăsiţi, puteţi alege să locuiţi în una. Opţiunile sunt multiple.

„Pe parcursul sejurului, ai propriul tău iglu. Eşti doar tu, cu ai tăi, fără vecini. În plus, este un cadru propice pentru a te deconecta şi a te reîntoarce la natură, unde ceasul deşteptător este unul natural, şi anume ciripitul păsărilor. Oaspeţii beneficiază de toaletă complet utilată în interior, de smart tv, wi-fi, pat king size, aer condiţionat, şemineu, tavan transparent, jacuzzi în timpul verii“, spune Larisa Puşcaşu.

Ea a făcut primii paşi cu acest business în august 2019, când a inaugurat primul iglu de 40 de metri pătraţi, în apropierea pârtiei de la Azuga. În primele luni de funcţionare, wegloo-ul a fost ocupat circa 80% din timp. Cei mai mulţi clienţi sunt cuplurile, care aleg o astfel de variantă de cazare mai ales pentru tavanul transparent care le permite să observe stelele. Între timp, a apărut şi un al doilea wegloo, iar de la sfârşitul lunii noiembrie, când începe sezonul de iarnă, vor fi în total disponibile cinci astfel de unităţi, fiecare cu un design diferit.

Un wegloo poate fi rezervat pentru minimum două nopţi. Un pachet city break – care include cazare şi mic dejun – costă 450 de lei pe noapte, unul relax – cazare şi demipensiune – este 600 de lei pe noapte, iar unul „love is in the air“ – 850 de lei pe noapte, acestea fiind tarifele aferente sezonului de vară.

„Deşi în România infrastructura este slab dezvoltată, încă te poţi bucura de multe locuri sălbatice, off-camping în Munţii Carpaţi, la Marea Neagră şi Delta Dunării. În ultimii ani, au apărut şi multe campinguri amenajate şi există un potenţial semnificativ de dezvoltare. În Europa de Vest, destinaţiile cele mai potrivite pentru campare sunt în Croaţia, Italia, Grecia şi Franţa, unde campingurile sunt suficiente şi oferă toate utilităţile posibile“, spun cei doi antreprenori de la Joy2Wander.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente