vineri, aprilie 19, 2024
AcasăReligieRomânii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Andrei

Românii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Andrei

717.602 de români, au motiv dublu de sărbătoare, în acest week-end. Sâmbătă este sărbătorit Sfântul Andrei. Astfel, 368.523 bărbați și 349.079 femei își sărbătoresc ziua onomastică. Și pentru că duminică sărbătorim ziua națională, este un motiv în plus pentru continuarea petrecerii.

Din totalul româncelor, 293.745 poartă numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei pe cel de Andrea. De asemenea, 7.205 femei se numesc Andreia, iar alte 356 Andruța și Andrușa, potrivit datelor statistice furnizate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPAD) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit DEPAD, dintre bărbații care își sărbătoresc onomastica cu ocazia Zilei Sfântului Apostol Andrei, 346.959 poartă numele Andrei, 12.316 pe cel de Andras, 4.208 se numesc Andreas, iar 3.237 Endre.

Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului, fratele lui Simon Petru. Cei doi frați erau originari din Betsaida, localitate de pe malul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii). Aveau o casă în Capernaum și erau pescari. Numele Andrei derivă din grecescul ”Andreas”, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Sfântul Andrei este patron al Scoției (steagul scoțian reprezintă crucea sfântului Andrei, în formă de X), al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei. De asemenea, este patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge și Patras. În România, orașul Galați îl are ca ocrotitor tot pe Sfântul Andrei.

Potrivit Basilica.ro, ”Biserica Ortodoxă îl sărbătorește la 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în anul 1995, ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001”.

Ziua Sfântului Andrei, liberă

Totodată, prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 și de Camera Deputaților în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin Decretul nr. 517/20 iulie 2012 al președintelui României, ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată ca „zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează”.

”În anul 1996, la inițiativa și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost adusă la Iași, de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia), racla cu capul Sfântului Apostol Andrei. Acest moment a fost marcat, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în calendarul bisericesc prin sărbătorirea, în fiecare an, în data de 13 octombrie, a Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași”,

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente