duminică, noiembrie 10, 2024
AcasăsusRusia, Brazilia, India, China și Africa de Sud își fac propriul FMI...

Rusia, Brazilia, India, China și Africa de Sud își fac propriul FMI

Conduse de Rusia, Brazilia, India, China și Africa de Sud vor să-și înființeze propriile instituții financiare mondiale, copiate după FMI și Banca Mondială. „Exact așa cum Vestul izolează Rusia în afara sistemului său economic drept pedeapsă pentru politicile vizavi de Ucraina, Rusia se implică în superstructurile financiare ale noii generații de grei mondiali la nivel economic“, transmite Kremlinul prin presa aservită. Ieri, în orașul Fortaleza din Brazilia a început cea de-a șasea ediție a Summitului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), adică cele mai mari economii emergente din lume care, până recent, înregistrau rate record de creștere.

Moscova a venit cu propunerea și conduce inițiativa ca grupul să-și înființeze două instituții financiare internaționale, una care să funcționeze precum Fondul Monetar Internațional (FMI), cealaltă precum Banca Mondială (BM). Fiecare ar urma să dispună de fonduri în valoare de 100 de miliarde de dolari, care să fie folosite pentru a împrumuta alte țări și pentru a finanța proiecte structurale de investiții.

„Noua ordine“

Înainte de a pleca spre Brazilia, președintele rus Vladimir Putin și-a reluat discursul privind noua ordine mondială, marcată de multipli poli de putere din țările aflate în curs de dezvoltare. Este însă greu de crezut că actualele sisteme FMI și BM ar putea fi înlocuite în spațiul BRICS de instituții nou-create, iar asta în primul rând pentru că grupul nu a reușit până acum să-și coordoneze acțiunile sau să funcționeze, așa cum își dorește Rusia, precum structura G8 (grupul celor mai mari opt economii din lume, din care Rusia a fost exclusă ca urmare a anexării Crimeei).

Cum vor funcționa instituțiile

Sub numele Noua Bancă pentru Dezvoltare, „banca mondială a BRICS“ ar urma să fie capitalizată pentru început cu 50 de miliarde de dolari – 10 miliarde cash și 40 de miliarde sub formă de garanții ale celor cinci state. Fiecare țară va contribui cu câte două miliarde de dolari cash. Pe termen lung, capitalul va fi suplimentat până la 100 de miliarde de dolari. Și alte țări emergente pot alege să devină membre ale Noii Bănci pentru Dezvoltare, a transmis Anton Siluanov, ministrul Finanțelor de la Moscova. Cel mai probabil, instituția va avea sediul la Shanghai și va acorda primul împrumut în 2016, a mai spus oficialul rus.

În timp ce țările BRICS ar avea cote egale în cadrul băncii, fondul descris de Siluanov drept un „mini FMI“ ar urma să țină cont de ponderea mai mare a Chinei. Astfel, Beijingul ar urma să contribuie cu 41 de miliarde de dolari pentru capitalizarea fondului. Africa de Sud va da 5 miliarde, iar Rusia, Brazilia și India vor contribui fiecare cu câte 18 miliarde. Împreună, țările BRICS adăpostesc 40% din populația globală și generează 20% din Produsul Intern Brut mondial.

Înainte de a sosi în Brazilia Vladimir Putin a fost vizită de o zi la Buenos Aires, unde a fost fotografiat în timp ce cânta la acordeon, iar președinta Argentinei, Cristina Kirchner, îl aplauda încântată. Kirchner nu a ratat ocazia de a critica SUA și Marea Britanie, pe care le-a acuzat că au standarde duble în urma criticilor la adresa Rusiei pentru anexarea peninsulei Crimeea, în condițiile în care țările occidentale au exprimat susținerea pentru referendumul din 2013 privind statutul Insulelor Falkland (Malvine), revendicate de Argentina.

15 iulie 2014

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare