29.8 C
New York City
duminică, iunie 26, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareS-au lansat probrame pentru tinerii intreprinzători

S-au lansat probrame pentru tinerii intreprinzători

tineri

Pe site-ul Direcției Politici Antreprenoriale și Implementare Programe pentru IMM (www.aippimm.ro) au apărut anunțurile referitoare la data de lansare a

– Programului pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitarea accesului la finanțare (START) și a

– Programului pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri (SRL-D),

cât și listele aplicanților (clasați în ordinea punctajului obținut și prin aplicarea criteriilor de departajare) pentru programele MICROINDUSTRIALIZARE și cel pentru MEDIUL RURAL.

Astfel, începând cu data de 16 august 2016 ora 10.00 vor fi active pe site-ul www.aippimm.ro aplicațiile de înscriere în cadrul celor două programe. Aplicațiile vor fi active timp de 15 zile, până în data de 30 august 2016, ora 20.00.

Documentația programelor se poate consulta și descărca la adresa:

http://www.aippimm.ro/categorie/programe/programe-nationale-2016/ alegând programul dorit.

Pot beneficia de prevederile Programului START societățile (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii) care îndeplinesc cumulativ, la data completării planului de afaceri online (anexa 1 din Procedură) următoarele criterii de eligibilitate: sunt organizate în baza Legii 31/1990 (societățile de tip SRL-D nu sunt eligibile !), au capital social integral privat și au cel mult 2 ani de la înregistrare la Registrul Comerțului la data deschiderii aplicației electronice de înscriere a planului de afaceri, iar codul CAEN pentru care solicită finanțare este eligibil în cadrul Programului și autorizat a fi desfășurat la momentul decontului.

Prin Programul SRL-D se acordă facilități pentru microîntreprinderile nou-înființate, conduse de întreprinzătorii debutanți în afaceri, care desfășoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăți cu răspundere limitată debutantă (SRL-D).

Prin Programul START, beneficiarii eligibili primesc o valoare a AFN de maximum 90%, dar nu mai mult de 120.000 lei pentru fiecare beneficiar, iar prin programul SRL-D beneficiarii eligibili primesc o valoare a AFN de maximum 50%, dar nu mai mult de 45.245 lei pentru fiecare beneficiar.

Minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului (în cazul programului START), respectiv minim 50% (în cazul programului SRL-D) reprezintă contribuție proprie și va fi asigurată din fonduri proprii sau credit bancar.

În cazul ambelor programe se vor încheia convenții de colaborare între Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și organizații ori instituții de drept privat (instituții de credit) în baza căreia se va trece la derularea programelor. Instituția de credit selecționată va avea calitatea de agenție de implementare a ajutoarelor acordate pentru a căror derulare încheie convenție de colaborare cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

Noutatea pentru acest an este perioada pe care antreprenorii o au la dispoziție pentru a face investiția, adică 60 de zile, față de 30 de zile cât era reglementat anul trecut. Totodată, implementând cu instituție de credit, plățile se pot face și în prima parte a anului 2017 (nu mai târziu de 31 Martie 2017) pentru angajamentele semnate în anul 2016. Perioada este semnificativ mai mare decât în alți ani și prevede chiar și posibilitatea unei prelungiri în situații deosebite.

Într-o anexă din documentația programului START este prezentată lista codurilor CAEN eligibile, cu încadrarea lor în cele 4 categorii de punctaj corespunzătoare tipurilor de activități pentru care se solicită finanțare (▪ Producție, programare IT; ▪ Cercetare-dezvoltare, învățământ, sănătate; ▪ Turism și facilități de cazare, activități profesionale și de servicii; ▪ Construcții, Comerț).

În vederea înscrierii în cadrul Programului, operatorul economic va completa și transmite on-line planul de afaceri începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere (marți, 16 august 2016), până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere: marți, 30 august 2016 (timp de 15 zile calendaristice) pentru ambele programe.

Admiterea în Program se va face în ordinea punctajului obținut la evaluarea planurilor de afaceri on-line. La punctaje egale se aplică criteriile de departajare prevăzute în procedurile programelor.

Bugetele alocate Programelor pentru anul bugetar 2016 este de 17.000.000 lei pentru programul START, respectiv 22.700.000 lei pentru programul SRL-D.

Prin implementarea Programelor, se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de minim 141 de beneficiari prin programul START, respectiv minim 501 beneficiari prin programul SRL-D.

Schemele sunt valabile până la 31 decembrie 2016. Plățile în cadrul schemelor de minimis vor fi efectuate (către instituție de credit) până la 31 decembrie 2016, acestea având posibilitatea de a efectua plățile către beneficiari până cel târziu la 31 martie 2017.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente