vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu Mare„Sâmbra Oilor”, cea mai frumoasă sărbătoare a sătmarului!

„Sâmbra Oilor”, cea mai frumoasă sărbătoare a sătmarului!

„Sâmbra Oilor” reprezintă cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului, serbare ce se desfăşoară anual în luna mai şi simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut. Dealul de la Huta Certeze a găzduit duminica, 12 mai „Sâmbra Oilor”, eveniment tradițional marcat de urcarea oilor la munte, la pășunat.

Este un bun prilej pentru o frumoasă petrecere câmpenească, unde, după ce s-au pus la punct problemele legate de oierit, se mănâncă şi se bea.

Invazie de politicieni la ediția din acest a Sâmbrei Oilor. O sumedenie de politicieni s-au adunat pe dealul de la Huta Certeze și Moișeni pentru a participa la marea sărbătoare a oșenilor. Printre numele mari din politica românească care au decis să nu rateze acest eveniment se numără candidatul PNL la alegerile europarlamentare, Vasile Blaga, deputatul PNL, Romeo Nicoară, precum și liderul PRO România, Daniel Constantin și comisarul european Corina Crețu.

La eveniment au participat și delegația guvernamentală condusă de Viorica Dăncilă alături de prim-ministrul României s-a aflat ministrul Finanțelor Publice și ministru interimar al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul Sănătății, Sorina Pintea și ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș.

Fostul președinte Traian Băsescu, prezent la Sâmbra Oilor

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a ajuns la Sâmbra Oilor. Acesta și-a făcut apariția imediat după încheierea discursurilor și a ținut ca prezența sa să fie una discretă.

Băsescu a preferat să fie discret și nu i-a lăsat pe oameni să îi scandeze numele. Liderul PMP a făcut poze cu oamenii prezenți la Sâmbră, iar mai apoi s-a așezat la o masă și a gustat din pălinca de Țara Oașului.

Pe scenă au avoluat: Irina Man și Grupul din Bixad: Ansamblurile Folclorice „Oașul”, ,,Sânzâienele”din Negrești Oaș și Maria Tripon: Maria Petca Poptean și Măgura din Târșolț: Maria și Mihai Nemeș; Petre si Petrică Zele;Ansamblul Folcloric al Județului ,,DORURI SĂTMĂRENE’’; Ansamblul Folcloric ,,Mugurelul” din Biserica Albă – Ucraina; Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii”; Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană” – Leontina Dorca și Maria Carmen Sas; Mihai Zele și Ansamblul ,,Țara Oașului”; Ansamblul Folcloric ,,Florile Turțului”; Țâpuritoarele din Batarci și Maria Hosu și Grupul de țâpuritoare din Racșa.

Ce este „Sâmbra Oilor”?

Înainte de a urca pe munte, atât oile cât şi stăpânii lor sunt stropiţi cu apă sfinţită pentru purificare, iar scăldatul în apa curată a pâraielor de munte, spălatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale sau pronunţarea de formule magice fac parte din obiceiurile locale ale sărbătorii.

Sunt zone în care localnicii îi spun „Ruptul Sterpelor” sau „Sâmbra Oilor”, însă, în esenţă, obiceiul e acelaşi: ciobanii îşi urcă oile la munte, unde, după primul muls, se cântăreşte cantitatea de lapte dată şi se împarte la numărul de proprietari, astfel încât se va şti cât caş, câtă brânză şi câtă urdă va primi fiecare pe parcursul anului.

Însă cea mai celebră e „Sâmbra Oilor” de la Dealul Huta Certeze și Moișeni, care se desfăşoară an de an, în prima duminică din luna mai şi care reuneşte mii de locuitori din județul Satu Mare şi nu numai. Aici, oile sunt urcate în munţi, iar ciobanii îşi primesc partea de lapte şi de brânză, gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză.

După ce treaba este terminată, toată lumea trece la dans de sâmbra oilor. „Sâmbra oilor” este un obicei străvechi din „Ţara Oaşului”, judeţul Satu Mare.

Sâmbra oilor, este sărbătorită prin muzică şi dansuri în port popular, ea are loc la Ruptul Sterpelor, adică separarea şi numărarea oilor ca şi măsurarea laptelui de către ciobanii care pornesc cu turmele spre pajiştile din munţi.

Termenul „sâmbră” semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului. Încă de la Sfântul Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânele în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului.

La începutul lunii mai toate mioarele din sat sunt duse la stână. Înainte însă, pentru ca animalele să fie sănătoase şi să dea lapte mult, sunt binecuvantate de preot. Însă nu acesta este secretul pentru ca oile să dea mult lapte. Ciobanii spun că mioarele trebuie dezmierdate.

Din laptele lor gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză. Reţeta nu este complicată, dar este secretă. Şase litri de lapte la un kilogram de caş. Acesta este pus la stors, iar după ce treaba este terminată, toată lumea trece la dans de sâmbra oilor

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente