vineri, mai 3, 2024
AcasăLocaleNationaleSărăcia principala problemă în România

Sărăcia principala problemă în România

bani

Sărăcia rămâne una dintre problemele cele mai grave ale țării noastre, scrie Gândul. Cheltuielile importante – întreținerea locuinței, rate, plata utilităților etc. – nu pot fi acoperite din veniturile lunare de către 32,2% din gospodării, arată studiul „Condițiile de viață ale populației în anul 2015”, dat publicității de Institutul Național de Statistică (INS).

Din același punct de vedere, România se situează pe ultimele locuri într-un top european al plății la timp a facturilor, potrivit celui mai recent raport al Eurostat. Dincolo de cheltuielile neachitate la timp, românii ocupă locul al doilea într-un top al sărăciei din Uniunea Europeană. Ei se numără printre europenii care se găsesc în situația de a nu avea o masă consistentă, care să conțină carne, cel puțin o dată la două zile și îngheață în propria casă, din cauza lipsei banilor necesari pentru asigurarea încălzirii locuinței. România a atins o rată a sărăciei de 24,6%, limită depășită doar de vecinii bulgari, unde procentele ajung la 34,2%, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2015.

Dintre plățile pentru care s-au înregistrat restanțe în cursul anului 2015, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică și abonamentul radio (54,6% din gospodăriile cu restanțe), întreținerea locuinței (53,2%) și abonamentul telefonic (34,1%). Ponderi reduse s-au înregistrat la restanțele pentru rate la împrumuturi (9,1%) – „explicabil prin specificul acestor tipuri de plăți care sancționează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum și prin frecvența redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi”, notează autorii studiului.

De asemenea, 21% din gospodăriile populației „nu și-au permis consumul a cel puțin un fel de mâncare cu carne sau pește o dată la două zile”, se mai arată în studiul INS. Documentul mai consemnează și că 13,1% din gospodării „nu și-au permis menținerea unei temperaturi adecvate în locuință”, iar 69,2% „nu și-au permis plata unei săptămâni de vacanță”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente