miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăEconomico-socialLocale smSatele Unite ale Sătmarului – un triumf al credinței și simțirii românești!

Satele Unite ale Sătmarului – un triumf al credinței și simțirii românești!

Considerat a fi cel mai important pelerinaj organizat în județul nostru, ,,Satele unite ale Sătmarului”, ajuns la cea de-a doua ediție, și-a reconfirmat dimensiunea simbolistică și valorică. Manifestarea a început la ,,Acoperământul Maicii Domnului” din Lunca Apei, în prezența unor mari mulțimi de oameni, mulți dintre ei veniți călare sau cu căruțele. Evenimentul a fost deschis de către un sobor de preoți, care a dat binecuvântarea. A urmat apoi deputatul Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare, inițiatorul acestei înălțătoare acțiuni. În cuvântul său, liderul liberal, a subliniat importanța organizării unei astfel de manifestări de mare anvergură, care are rolul de-a menține trează în conștiința tuturor idea națională în lumina credinței.

Impresionantul convoi s-a oprit apoi rând pe rând toate localitățile de pe malul drept și stâng al Someșului: Apa, Medieșu Aurit, Băbășești, Odoreu, Păulești, Ambud, Petin, Apateu, Corod, Culciu Mare, Cărășeu, Lipău, Valea Vinului. Iar punctul final a avut loc la mănăstirea ,,Izvorul Tămăduirii”, de la Măriuș, unde a avut loc un spectacol extraordinar, care a culminat cu prestația extraordinară a Doamnei cântecului patriotic românesc, Veta Biriș. În spectacol au mai evoluat: Corul Protopopiatului Ortodox Satu Mare, Adrian Lupescu, Corul Seniorilor C.A.R.P., Botiș Ioana, Mic Chelsea, Ansamblul folcloric Batarci, Negrea Aida, Ansamblul folcloric ,,Florile Tărnii”, Oșian Carmen, Ansamblul folcloric Turț, Ungureanu Ionela, Ansamblul folcloric ,,GeSo”, Paula Cornea, Ansamblul folcloric Călinești Oaș, Ansamblul folcloric ,,Cununița Năzdrăvană”, Sabo Ionel, Ansamblul folcloric ,,Vițe de Iederă”, Mureșan Nicolae și Mureșan Nicolae Jr..

Imnul ,,Satelor unite ale Sătmarului” compus de cantautorul Adrian Lupescu, pe versurile poetului Ioan Belbe, a răsunat pe toată valea Someșului, însuflețindu-i pe toți participanții. Printre sutele de pelerini, i-am mai remarcat pe secretarul de stat, Valer Beșeni, subprefectul Romeo Pop,  consilierii județeni, Beniamin Kira și Andaluzia Lazăr, precum și cel municipal, Victor Cernea. Primarii – gazde din Apa – Radu Trandafir, Medieșu Aurit – Marian Torok, Odoreu – Dumitru Pop, Păulești – Zenoviu Bonta, dar și primarii invitați: Nicolae Cornea-Mare – Socond, Sergiu Silaghi – Santău, Dinu Birtoc – Călinești Oaș, Cosmin Varga – Pișcolt. Bianca Murgu, președintele organizației TNL, Alexandru Horvat, președintele organizației de seniori PNL.  

Spectacolul de la Măriuș, a constituit un moment de mare trăire și emoție, pentru toți participanții. Zeci de căruțe și de călăreți au format o coloană impresionantă în care se vedeau peste tot steagurile tricolore, oameni voioși și plini de speranță, cu satisfacția împlinirii unei sacre misiuni. Momentele artistice au fost primite cu vii aplauze de către miile de participanți, care în sfânta zi de duminică, 24 septembrie au ținut să fie prezenți la această manifestare, care a fost o splendidă comuniune a unor oameni hotărâți să-și afirme cu mândrie identitatea și credința.  A fost un adevărat tur de forță tot pelerinajul, iar punctele de pe traseu, unde s-au oprit pelerinii au fost tot atâtea momente de sărbătoare, de înaltă trăire patriotică și creștină. Întreaga suflare a simțit cum vibrează în aer spiritul sărbătoresc al unor oameni care știu să-și celebreze cu curaj și demnitate, valorile definitorii: credință, neam și tradiție. Pe întreg traseul, am putut vedea mii de oameni fericiți, care au ieșit în întâmpinarea pelerinilor, ca la o mare întâlnire cu prietenii adevărați. Gazdele de pe traseu, au omenit participanții cu tot ce au avut mai bun, așa cum este cunoscută ospitalitatea românească din moș strămoși. Spectacolul convoiului, a fost unul magistral, iar cei prezenți au putut admira frumusețea și noblețea cailor, dar costumele populare tradiționale și voia bună a celor care i-au vizitat. Manifestarea s-a încheiat, dar vor rămâne amintirile de neșters, cele care dau culoare savoare și sens unei existențe adevărate. Oamenii au mulțumit pentru acest superb cadou, pentru aceste momente unice pe care au avut șansa să le  trăiască la acest sfârșit de săptămână.

Pe întreg traseul, pelerinii au fost primiți cu mult entuziasm de către localnici, care au avut grijă să-i omenească. Spectacolul de la Măriuș a încununat apoteotic această grandioasă manifestare de credință și simțire românească. Pe an ce trece, manifestarea ia amploare și anul acesta înregistrându-se un număr record de participanți.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente