vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSătmărenii riscă amenzi de pana la 2.900 de lei, pentru neechiparea cu...

Sătmărenii riscă amenzi de pana la 2.900 de lei, pentru neechiparea cu anvelope de iarnă!

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe coduri de avertisment, între care și de lapoviță, ninsoare și chiar viscol în zonele montane, astfel că în circulația rutieră intervine automat obligația șoferilor de a-și echipa mașinile cu cauciucuri de iarnă dacă pleacă la munte.

Codul Rutier prevede că, în caz de ninsoare, autovehiculele trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă, fără a se preciza o perioadă anume din an pentru această obligație. Ordonanța de Guvern 5/2011 prevede că purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, șoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 februarie, punctul-amendă a crescut la 145 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile în cazul neechipării cu anvelope de iarnă pot fi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. La reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, polițistul rutier eliberează conducatorului auto o dovadă înlocuitoare FĂRĂ drept de circulație.

Amenzile pot fi aplicate oricând, nu începând de la 1 noiembrie

Reprezentanții Poliției Rutiere au atenționat că încă se mai face o confuzie legată de aplicarea legislației privind dotarea cu anvelope de iarnă.

Poliția amintește că dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate nu depinde de o anumită perioadă de timp, ci de condițiile meteo, și anume drumuri acoperite cu zapadă, gheață sau polei. 

Șoferii trebuie să își achiziționeze anvelope omologate, în concordanță cu cele înscrise de către RAR  – Registrul Auto Român – în cartea de identitate a vehiculului și care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S), potrivit legislației intrate în vigoare la 1 noiembrie 2011. Nu sunt recomandate anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălțimea profilului lor este mai mică de 4 mm.

Șoferii surprinși de Poliția Rutieră circulând pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei cu autoturisme fără anvelope de iarnă riscă să fie sancționați oricând cu 9-20 de puncte amendă. Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate. 

În cazul în care circulați în lunile de iarnă fără cauciucuri de iarnă și carosabilul este uscat, Poliția Rutieră NU are dreptul să vă amendeze. Totuși, agenții de poliție vă pot interzice continuarea drumului dacă în față există porțiuni acoperite cu zăpadă, polei ori gheață și vehiculul dumneavoastră nu este echipat corespunzător. 

PREȚURI MONTAJ ANVELOPE

În funcție de diametrul cauciucurilor, schimbarea variază între 60 și 180 de lei. „Pentru Logan de exemplu scimbarea celor patru cauciucuri costă 70-90 de lei. Pentru mașinile mai mari, SUV-uri și jeep-uri, costă între 130 ți 150 de lei”, a declarat un administrator de service. 

În funcție de vulcanizare, prețurile pot fi și mai mici. „La noi schimbatul cauciucurilor costă, în funcție de diametru, între 60 și 100 de lei”, a spus un administrator de site de vanzari anvelope. Și pentru varianta mai scumpă și pentru cea mai ieftină, clienții beneficiază în prețul plătit de echilibrarea roților.

A. B. 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente