După 10 ani de așteptare, Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Aleea Scaunelor, toate fiind sculpturi ale lui Constantin Brâncuși din ansamblul de la Târgu Jiu, intră în Patrimoniul UNESCO. Dosarul Brâncuși a fost respins, inițial, din cauza unor abordări eronate ale experților care au lucrat la procedura de acreditare. Documentația a fost refăcută, iar săptămâna aceasta va parcurge ultimii pași până la includerea în patrimoniul internațional.
După ce va deveni monument UNESCO, ansamblul va fi tot în responsabilitatea administrației locale, județene și naționale care va trebui să găsească cele mai bune soluții pentru a-l proteja. Nu se vor mai putea spăla sculpturile cu furtunul și cu detergenți periculoși, niciun președinte nu va mai putea poza la Masa Tăcerii, iar fotografiile de nuntă sub Poarta Sărutului se vor face cu respectarea unei distanțe minime față de monument.
Ansamblul de sculpturi de la Târgu Jiu ar fi trebuit să intre cu mult timp în urmă în Patrimoniul Internațional UNESCO, dar procedura de acreditare a durat mult mai mult decât se așteptau specialiștii români. Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, care se întinde pe 1.275 de metri, se află încă de la începutul anilor 90 pe Lista indicativă UNESCO. Dosarul Brâncuși a fost evaluat de comisia de analiză a UNESCO de la Paris, iar Comitetului Patrimoniului Mondial a luat decizia finală de a include ansamblul pe lista monumentelor din acest patrimoniu.
Ansamblul satisface, în mod cert, 4 din cele 6 criterii culturale ale Convenției UNESCO privind protectia patrimoniului mondial, cultural şi natural din 1972, dovedind astfel o valoare universală excepţională din punct de vedere artistic: creația lui Brâncuși de la Târgu Jiu este o capodoperă a geniului uman creator (criteriul I); reprezintă un important schimb de valori umane, într-o anumită perioadă de timp sau într-o anumită arie culturală a lumii (criteriul II); este un exemplu remarcabil de ansamblu arhitectural care ilustrează un stadiu semnificativ din istoria omenirii (criteriul IV) și este direct sau tangibil asociat cu evenimente sau tradiții vii, cu idei sau credințe, cu opere artistice și literare cu semnificație universală excepțională (criteriul VI).
Cu toate acestea, specialiștii de la Institutul Național al Patrimoniului care au realizat dosarul Brâncuși, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, pentru acreditarea UNESCO, au fost nevoiți să refacă documentația, pentru a satisface cerințele metodologiei standard.