Combinația tradițională de carne tocată cu slănină, ierburi aromatice sau condimente ne duce destul de repede cu gândul la cârnați, mai ales că suntem în anotimpul lor. Iar cum pe aceste meleaguri avem o îndelungată istorie a preparării cârnaților, am fost curioși să aflăm de fapt cum au apărut.
Potrivit cumvaplace.ro, originea cârnaților pare să fie mult mai străveche decât ne-am putea imagina: Mesopotamia cu peste 5.000 de ani în urmă, în cel puțin 3.100 î.Hr..
Cele mai vechi dovezi ale urmelor unui astfel de preparat culinar au fost descoperite în Sumeria, unde sunt săpate în piatră desene ce indică modul în care carnea sărată era păstrată în intestine de animale, curățate. O tabletă cuneiformă akkadiană din Mesopotamia, de exemplu, păstrează imaginea unei farfurii pline cu cârnați, adică intestine umplute cu un fel de carne.
De atunci și până acum au fost inventate multe rețete, aceasta fiind, de fapt, o modalitate excelentă de a conserva carnea. „Cârnații au apărut din două motive: unul, pentru a folosi fiecare bucată de carne, oricât de mică, astfel încât nimic să nu se irosească, celălalt pentru că prin sărare și afumare s-a descoperit o modalitate de conservare”, explică Gary Allen, autor al cărții Cârnații: o istorie globală.