sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSindicalistii din Pitesti strang semnaturi, conducerea Dräxlmaier ameninta muncitorii cu zile negre!

Sindicalistii din Pitesti strang semnaturi, conducerea Dräxlmaier ameninta muncitorii cu zile negre!

Draxlmaier-Satu-Mare

In urma cu doua saptamani grupul sindicalist de la Dräxlmaier Pitesti a fost in Satu Mare pentru a imparti pliante, ca si satmarenii sa se afilieze lor, iar in caz de abuz sa aiba cine sa-i reprezinte. Inca de pe atunci conducerea unitatii a intrat in forta in muncitori, dandu-le de inteles sa stea locului daca mai vor sa lucreze.

Muncitorii de la Dräxlmaier Satu Mare sunt nemultumiti pentru ca nu au cine sa-i ajute, sa-i reprezite atunci cand conducerea abuzeaza de ei. Cele mai mari nemultumiri in randul muncitorilor sunt acelea de ordin contractual si orele suplimentare fortate, majoritatea angajatilor noi veniti le sunt intocmite contracte de munca pe doar 3 luni!

In cursul zilei de astazi 14 mai 2015, la intrarea dintre cele doua schimburi cativa sindicalisti din Pitesti stateau la poarta fabricii pentru a strange semnaturi de la muncitori.

Conducerea Dräxlmaier Satu Mare a recurs la amenintarea angajatilor, ca daca semneaza vor avea zile negre!

La Satu Mare, Dräxlmaier Group, este unul dintre cei mai importanți producători de sisteme de cablaje pentru industria auto mondială și un important angajator în România a înregistrat, la finalul lunii iunie, un număr total de 7.000 de angajați la fabrica de la Satu Mare.

Lipsa acută de personal, dă dureri de cap conducerii care, aproape în fiecare lună face angajări. Poate vă întrebați de ce pleacă oamenii de la aceea fabrică. Am fost contactați de mai mulți muncitori luni în șir, pentru a ne spune nereguli din culisele fabricii. Începând de la exploatarea angajatului și terminând cu batjocura șefilor la adresa muncitorilor. A curs multă cerneală despre probleleme interne, care au fost musamalizate cu complicitatea I.T.M.-ului, care venea mai mult de forma pe acolo.

Regimul închis al societății împiedică accesul presei în incintă, chiar și în contextul unor vizite oficiale, efectuate de miniștri (un bun exemplu, campania electorală pentru alegerile parlamentare). Același regim oprește scurgerile de informații prin intermediul unor clauze de confidențialitate cuprinse în contractele de muncă ale angaților. La acestea se adaugă și lipsa unei organizații sindicale, a cărei formare a fost sabotată încă de la înființarea fabricii, cu concursul politicienilor locali, pe fondul unui conflict simulat între liderii locali ai principalelor confederații sindicale din România, absorbiți ulterior, cu sau fără carnete de partid, în jocurile politice locale. Toate acestea au contribuit decisiv la încălcări repetate ale drepturilor angajaților societății, peste 6000 de suflete, care lucrează acum, conform contractului colectiv de muncă, într-un Dräxlmaier care a scos din legalitate greva si dreptul la opinie.

Oficial, poziția conducerii societății este una “de deschidere” la dialog. Un dialog controlat, prin intermediul unui reprezentant al muncitorilor care ține loc de sindicat, pe care îl desemnează oamenii însă care este supus, în lipsa susținerii sindicale, conducerii societății.

La Dräxlmaier ambulanța este solicitată numai dacă cineva e pe moarte

Vasile Cioră, în vârstă de 51 de ani, angajat al societății Dräxlmaier, a murit în incinta fabricii deținute de concern la Satu Mare. Bărbatului i s-a făcut rău, s-a prăbușit pe trepte și a decedat pe loc. Poliția investighează cazul, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă a declanșat o anchetă.
Tragedia s-a produs marți, 27 decembrie 2011, lângă VAUKA, una dintre secțiile fabricii societății DRM Sisteme Electrice SRL a Dräxlmaier Group. Potrivit unor angajați ai fabricii, la momentul producerii tragediei, în fabrică nu se afla niciun medic. Colegii bărbatului au apelat 112 și au solicitat serviciul de Ambulanță la ora 15.04. Ambulanța a sosit la fața locului în 9 minute, însă bărbatul era deja mort.
Polițiștii criminaliști investighează cazul. Camelia Borz, lucrător în cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare afirmă că poliția a exclus orice suspiciuni de omor. Ancheta demarată de Inspectoratul Teritorial de Muncă trenează în așteptarea rezultatelor necropsiei însă Sabin Pop, inspector șef adjunct în cadrul ITM Satu Mare a declarat că sunt șanse minime ca moartea bărbatului să fie încadrată în categoria accidentelor de muncă. „Așteptăm rezultatele autopsiei în cursul săptămânii viitoare pentru a ne pronunța, însă nu cred că evenimentul va intra în categoria accidentelor de muncă.
Avem anual 2-3 cazuri de astfel de decese, produse la locul de muncă dar care nu intră în categoria accidentelor. Este primul caz care ne-a fost semnalat la Dräxlmaier” a afirmat Sabin Pop. Suspiciuni de mușamalizare Evenimentul nu a fost menționat în comunicatele de presă remise de Inspectoratul Județean de Poliție dar nici în relatările oficialilor Serviciului de Ambulanță din perioada anului nou. Mai mulți angajați ai societății acuză persupuse tentative de mușamalizare a cazului, menite să protejeze imaginea societății Dräxlmaier, cel mai mare angajator din județ și unul dintre cei mai mari din țară. Potrivit unor surse din fabrică, bărbatul a murit în imediata vecinătate a birourilor secției VAUKA, unde solicitase o zi liberă întrucât se simțea rău. Potrivit surselor, solicitarea bărbatului fusese refuzată de conducere. Iuliu Cadar, directorul fabricii sătmărene a Dräxlmaier a negat orice acuzații cu privire la mușamalizarea cazului. „Nu poate fi vorba de mușamalizare. Este un eveniment, repet, un eveniment și nu un accident de muncă. Bărbatul a decedat la rotirea schimburilor, la ora 15, cu două minute înainte de a-și începe lucrul.
A fost anunțat la ITM și la poliție” a afirmat Cadar. Fără a confirma sau infirma lipsa permanenței medicale din fabrică, directorul a mai precizat că soția bărbatului este și ea angajată a societății și că a primit un sprijin financiar substanțial, conform prevederilor contractului colectiv de muncă. Cadar nu a precizat suma cu care societatea a ajutat familia Cioră. Reprezentanții familiei nu au putut fi contactați pentru declarații. Surse medicale afirmă că în cursul anului trecut, Serviciul de Ambulanță a fost solicitat să intervină de zece ori la fabrica societății Dräxlmaier de pe strada Vulturului.
- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente