Comisia Europeană a suspendat parțial plățile din PNRR către România, unul dintre motive fiind reprezentat de modul netransparent și nebazat pe competență în care se fac numirile la conducerea companiilor de stat.
Comisia Europeană a propus suspendarea parțială a fondurilor europene, deoarece Guvernul nu a îndeplinit șase jaloane. Trei dintre jaloanele neîndeplinite privesc reforma guvernanței corporative la companiile de stat, două se referă la investițiile în transporturi, iar al șaselea jalon vizează impozitarea microîntreprinderilor. Cu toate că pentru alte 62 de jaloane evaluarea oficialilor europeni a fost pozitivă, cele șase jaloane neîndeplinite cântăresc extrem de mult.
În opinia profesorului Sebastian Ene, „ne aflăm într-o situație neplăcută prin această suspendare parțială a plăților. Asta înseamnă că nu am realizat ceea ce ne-am propus sa facem prin angajamentul asumat și anume reformele! Mereu am fost corigenți la reforme. Dacă am fi facut reformele structurale ce se impuneau, ritmul de creștere anual al PIB –ul României ar fi fost altul, cu cel puțin 1 punct procentual mai mare, iar deficitele și gradul de îndatorare ar fi fost mult mai mici. În ceea ce privește guvernanța corporativă, lucrurile sunt simple. Angajările în companiile de stat și ,numirile în consiliile de administrație trebuie să se realizeze prin concursuri reale, astfel încât cei mai capabili specialiști să ocupe aceste posturi. Nu prin sinecură. Factorul politic trebuie să facă un mare pas în spate în ceea ce privește conducerea și administrarea acestora”.
Referitor la impozitarea microîntreprinderilor, lucrurile sunt mai complexe.
„Modul și nivelul de impozitare a acestor firme poate afecta competitivitatea acestora, pe de o parte. Pe de alta parte mă tem că vor crește foarte mult cheltuielile pe firmă astfel încât impozitul încasat prin impozitarea profitului impozabil să fie mai mic decât cel încasat ca urmare a aplicării la cifra de afaceri. Trebuie facută o analiză profundă, complexă, ca să vedem ce este mai avantajos din punct de vedere economic și social”, a declarat profesorul Sebastian Ene pentru ”Adevărul”.
Ce e de făcut în continuare
Reputatul a analizat și ce este de făcut după ce Comisia Europeană a suspendat parțial plățile din PNRR către România.„Trebuie făcută reforma! Ne-am asumat niște angajamente pe care trebuie să le respectăm. Ar mai fi varianta asumării, a pierderii banilor. În aceste condiții suntem loviți de două ori. O dată că financiar nu încasăm niște bani extrem de utili în condițiile actuale, iar pe de altă parte mergem înainte cu aceleași probleme. În afara acestor întrebari legate de reforme, ar trebui să ne întrebam și următoarele lucruri: cum se face că avem deficitul pe care îl avem, gradul de îndatorare care a sărit de 50% și inflația cea mai mare din Uniunea Europeană sau printre cele mai mari?”, consideră Sebastian Ene.